Реклама / Ads
1| 5099 |06.01.2008 НОВИНИ

Едва 40 годишен, Михаил Саакашвили печели втори президентски мандат

.
В Грузия очевидно го ценят, защото минава за прозападно ориентиран политик. Представители на опозицията изказаха несъгласие с оповестените резултати и твърдят, че вотът е манипулиран.
 

Михаил Саакашвили спечели президентските избори в страната, предаде ИТАР-ТАСС. Според предварителните данни на ЦИК на Грузия той е получил малко над 58% от гласовете на сънародниците си.

На второ място е кандидатът на Националния съвет на опозиционните партии Леван Гачечиладзе с малко над 22% от вота. 

Резултатите на останалите 5 кандидати не превишава 6%.

Самият президент избърза да обяви победата си и да увери, че в неговите ръце е поверен вотът на хората, които са взели участие в изборите.

Михаил Саакашвили минава за прозападно ориентиран политик. Той навърши 40 години само преди две седмици, но бе издигнат по време на "революцията на розите" и на изборите през януари 2004 г. взе цели 96,3 на сто от гласовете. В опит да си върне подкрепата на хората той обяви предсрочни президентски избори и участва в тях, след като официално подаде оставка.saaka6vili1.jpg

Независимо от "крехката" си за политик възраст Михаил Саакашвили има впечатляваща политическа кариера: от адвокат през министър на правосъдието, по-късно - водач на опозицията и в крайна сметка - държавен глава. Саакашвили планува Грузия да подобри отношенията си със съседните държави.

Представители на опозицията от своя страна изказаха несъгласие с оповестените резултати. Леван Гачечиладзе призова за голяма демонстрация в столицата Тбилиси днес. Според него данните от вота са подправени и не Саакашвили, а той е истинският победител. 43-годишния лидер на опозицията в страната Гачечилидзе обаче е слабо известен на широката публика. Той обеща, ако бъде избран, да трансформира режима в парламентарна република. Опозиционерът също подкрепя членството на Грузия в НАТО, но критикува "безпринципната" политика на Саакашвили спрямо Русия и се обявява за нормализиране на отношенията с Москва. Гачечиладзе е депутат и бизнесмен, чието състояние се оценява на 10 млн. долара. 

Според предварителните данни 61% от грузинците са се обявили и в подкрепа на присъединяването на страната към НАТО, като против членството в Алианса са гласували над 17%, а 21% не са дали отговор. Другият референдум ще реши кога да бъдат проведени парламентарните избори в Грузия. 63% от грузинците са гласували това да стане през пролетта, докато 16% са гласували вота да се отложи за есента. За разлика от президентските избори резултатите от референдума нямат юридическа сила, но се очакват като отражение на предпочитанията на грузинците по два ключови проблема за авторитета на президент, парламент и правителство, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5451 |23.10.2007 120 млрд. долара печели италианската мафия годишно от рекет . 0| 5053 |07.09.2007 Асен Гагаузов: "Пари за пътища има, трябва да си ги спечелим" . 2| 5345 |05.08.2007 Бойко Борисов: Ген. Ваньо Танов ще спечели изборите в Русе . 1| 5059 |23.07.2007 Ердоган нанесе удар в Турция, печели 341 места в меджлиса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads