Реклама / Ads
6| 5805 |11.03.2011 НОВИНИ

Еколози във война със защитници на "Натура 2000"

.
Природозащитници от международната организация WWF излязоха на протест днес заради защитените зони у нас. С контрамитинг им отвърнаха противниците им, които подкрепят "Натура 2000".
 

Пред сградата на МОСВ еколозите поискаха обособяване на защитена зона „Рила - буфер" и оставки със ведомството. На метри от тях на пл. „Славейков" многократно повече хора от райони, които ще бъдат включени в „Натура 2000" които на свой ред протестираха срещу екоорганизациите, които ги лишават от препитание.

Двете страни бяха отделени от стюарди и тежковъоръжени полицаи.

Десетина активисти от „Екогласност", „Алианс за Национален парк Рила" и „Български център за зелена икономика" се събраха пред МОСВ, където днес експертите разглеждат проект за обособяване на защитена зона „Рила - буфер". Неговото обсъждане беше отложено през октомври миналата година.

Еколозите настояват в „Рила - буфер" да влязат Трещеник, Искровете, Паничище и Боровец. Те поискаха и оставката на директора на Националната служба за опазване на природата Михаил Михайлов, който, според, тях обслужвал интересите на олигарси, а не на природата. Не беше подминат и ресорният министър Нона Караджова. Един от демонстрантите носеше плакат с надпис „Рила ни е мила, Нона - не".

Недалеч от рехавата демонстрация над 100 души от различни области на страната носеха плакати „Стига екологичен рекет", „Вън мутрите от „Натура 2000", „Искаме Боровец, а не „Натура". Еколозите им отвърнаха с възгласи „Искате ли писти? Нямате туристи!", а след това двете страни викаха хорово „Зелена мафия".

Анти-натура демонстрантите са от райони, които са или предстои да влязат в защитената мрежа и се опасяват, че ще останат без поминък, ако бъде забранено строителството на традиционни туристически обекти. Според еколозите, контрапротестът е бил организиран от засегнатите общини.

Участниците в него дойдоха с автобуси, като сред тях преобладаваха възрастните хора. Нажежената обстановка беше разведрена от оркестър, около който скоро се насъбра импровизирано хоро.

Протестът съвпада със заседанието на съвета по биологично разнообразие, който в мента разглежда предложения за разширение на съществуващи и определяне на нови места за опазване на дивите птици.

Еколозите се опасяват, че поради инвестиционни интереси от НАТУРА 2000 могат да бъдат изключени части от Рила-буфер, Пирин-буфер. и др. След като националният съвет излезе със становище, решението ще бъде на екоминистъра Нона Караджова, като тя ще прецени дали да се съобрази с предложението или не. Очаква се по-късно към протестиращите да се включат и други природозащитни организации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5419 |08.03.2011 Животновъди обявиха война на Борисов . 44| 4902 |07.03.2011 Първанов: Лесно е да се спечели войната, трудно е да се спечели мирът . 9| 4773 |15.02.2011 Правозащитници: МВР крие полицаите от правосъдието . 19| 4681 |05.02.2011 С. Игнатов:Няма война между институциите за БАН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads