Реклама / Ads
43| 13985 |09.11.2020 НОВИНИ

Експерт от БАН: Германският натиск вече не е върху България, а върху Северна Македония

.
Германският натиск вече не е върху България, а върху Северна Македония. Обратното се твърдеше в македонските медии, където има хиляди статии на омраза срещу България. Това заяви историкът Спас Ташев от БАН в коментар дали България ще подкрепи С. Македония за ЕС.
 

Ако ние не можем да окажем натиск на македонското правителство, то Германия има механизми, за да се съобразяват в Македония с реалностите, допълни той пред bTV. Интересите на България по отношение на Република Северна Македония трябва да бъдат защитени, за да продължи процесът по евроинтеграция и Европейският съвет не може да решава двустранни въпроси. Това заяви министърът на външните работи Хайко Маас пред външните министри на България и Република Северна Македония – Екатерина Захариева и Буяр Османи. Те участваха в срещата на външните министри в рамките на съвместното председателство между София и Скопие на Берлинския процес.


Сега е моментът България да лансира работещи проекти, да потърси помощта на европейските партньори.

 

Ние имаме обща история и след 1944 г. Хиляди българи са преследвани след тази година. Сатрапът Тито е бил по-жесток от Сталин. Не трябва да забравяме тези хора, заяви историкът.

 

Моят баща умря като българин, а чичо ми създаде македонския език. Такъв пример с писмо на живееща в Македония даде Спас Ташев.

 

В последните 30 години България допускаше грешки – непоследователност и пасивност. Трябва да променим подхода си към Скопие и да водим проактивна политика. Сега е моментът България да лансира работещи идеи и да поиска от Европейския съюз да подкрепи тези проекти, заяви доц. Ташев.

 

Съсредоточаването в историята пречи на рационалния подход. Допуснахме грешка, че признахме обща история до 1944 година, тъй като и след това в Социалистическа република Македония в рамките на Югославия се водят процеси срещу хора, за това че са българи. Тези хора са репресирани. Някои от тях все още са живи и ние трябва да им подадем ръка, каза още доц. Спас Ташев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5716 |09.11.2020 Здравен експерт: След дъжд качулка са мерките на кабинета . 35| 27904 |05.11.2020 Пиар експерт: Борисов страда от остра форма на шизофрения . 3| 7708 |04.11.2020 Петьо Дафинкичев: Психическият натиск върху пенсионерите е по-страшен от вируса . 1| 5081 |04.11.2020 Милен Керемедчиев: Германия оказва повече натиск върху България, отколкото върху Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads