Реклама / Ads
2| 3061 |17.02.2021 НОВИНИ

Експерт от ИПИ: Над 3 ще са пропуснатите години за икономиката ни

.
Източник: БГНЕС
Все повече изглежда, че икономическото възстановяване ще е по-дълго – пропуснатите години се очакваше да са три, но сега ще са повече, прогнозира Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика.
 

"Очакванията за възстановяването се влошават. В същото време чакахме много по-лош сценарий за спада, но той не се оказа чак толкова голям“, призна той пред Bloomberg TV Bulgaria.

 

„Износът започва да се възстановява, като през декември той дори е по-голям от декември 2019 г.“, обясни старши икономистът.

 

По думите му износът показва оптимизъм, макар че крайното потребление не чертае същата тенденция. Според него обаче, въпреки подобряващата се тенденции, въпросителните остават много.

 

„Темпът на икономическо възстановяване зависи от намаляване на ограниченията, връщането на туристите и ако износът се възстанови устойчиво, то може да очакваме и по-бързо възстановяване на икономиката“, заяви Калоян Стайков

 

Той обясни, че кризата удря различните страни по различен начин, като в случая с България дори се стига до парадокс: "Хем икономиката се възстановява добре, хем антикризисните мерки не бяха доста всеобхватни“.

 

Във връзка с Плана за възстановяване на България, според него не е ясно каква е целта, но е ясно, че трябва да се изхарчат парите.

 

"Другият основен проблем е, че плановете за изпълнение на тези реформи са много отдалечени в бъдещето, докато идеята на самия план е те да са максимално приближени към настоящия момент, т.е. сега да се инвестират тези пари, за да може максимално бързо икономиката да се трансформира, да се приспособи към новите условия и съответно да започне възстановяването."

 

"Трябва максимално бързо да се трансформира икономиката. Ако възстановяването започне през 2025 г., тогава вече ще е късно", предупреди старши икономистът в ИПИ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10259 |17.02.2021 Бимбалов: Държавното дете е на 40 години, отгледаха го Царя, Станишев, Доган и Борисов . 16| 3704 |17.02.2021 Експерт за убитото от ток момче: Навързани са цял куп лица, но виновни няма. Абсурд! . 7| 3689 |16.02.2021 Експерт: Защо изобщо върху капака на шахта има напрежение? . 6| 4276 |16.02.2021 Има и такива македонци: Българите ни спасяват от 30 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads