Реклама / Ads
18| 18244 |18.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експертът Г. Котев за Фрог: Пробутват ни реактори от Гoрбачово време за АЕЦ ”Белене”, губим още милиарди

.
Реакторите, които ни дава Росатом са старо желязо, от Горбачово време. В руски град има паметник с такъв реактор. В България никога повече няма да има нова ядрена мощност. Лъжат народа, че правят нещо в негова полза, шумят и тупат топката. Тези реактори може да ни струват още милиарди. Това каза за Фрог експертът инж. Георги Котев.
 
Докладът на БАН дали е писан от академици,  доктори или професори ние не го знаем, не сме го виждали. За да го коментираме, трябва да го видим.Има слухове от набедения за експерт професор Тасев, който ходи по медиите и казва, че го е виждал. Но този доклад не е публикуван даже на сайта на министерството. Какъв е Тасев, та да го е виждал, като не е даже енергетик. Но можем да коментираме това,  което казва министър Теменужка Петкова, обясни той.

Министърката твърди, че се предвижда към 2030 г. ние да страдаме от голям дефицит на електроенергия. Което въобще не е вярно. Може би си спомняте,  че в началото на века, когато ставаше дума за малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" от 1 до 4, се защитваше същата теза. Видите ли, като ги спрем, ще станем дискотека, ще има недостиг, дефицит и т.н. Нищо от тези катаклизми не се случи, не може  се случи и сега. В същото време тя твърди, че в момента се водят преговори с Росатом за сключване на договор, по силата на който неопределено колко години напред консервираме и складираме желязото /б.р. реакторите за АЕЦ "Белене"/, от което една част беше доставена през март на площадката на АЕЦ "Белене", а друга част, в момента се твърди, че се движи към България. И като пристигне ще се складира и консервира и Росатом ще поеме ангажимент срещу неопределен брой милиони левове, десетки милиони за неизвестно колко години. Всичко върви към този договор за съхранение, обяснява експертът.

За да разбираме правилно, трябва много ясно да се разбере, че в България нова ядрена мощност вече никога няма да има. Не е възможно да  се построи. И в този контекст не са нужни реакторите 1 и 2 и съотетното оборудване към тях. То е старо желязо , още от Горбачово време, след това излято, отдавна негодно. Това е така по простата причина, че хората, които налагат тази схема, много добре знаят, че никога няма да строим ядрена мощност. Нито имаме пари, нито имаме нужда, нито ще бъдем конкурентноспособни, нито е изгодно икономически. Няма нито един довод, който да налага такова бъдеще. Всичко това е  обратно на твърдението на проф. Тасев, че ако ние сега почнем строителството на АЕЦ "Белене", след десет години ще я построим и ще бъдем най-великите. Светът се отказва от ядрената енергетика и това е безспорно, категоричен е инж. Котев.

Има и нещо друго, което не е известно на широката публика, но го има в сайта на Народното събрание. На 29 септември двама депутати от БСП пращат парламентарен въпрос по линия на парламентарния контрол към министър Теменужка Петкова и я питат какво  възнамерява да предприеме по вече заявеното оборудване за АЕЦ Белене. Тя миналия петък, на 13, отговори. Тя казва, че ние сега ще изчакаме доклада на БАН, ще го анализираме в министерството, след това ще отиде в парламента, в комисиите,  в пленарна зала, всички парламентарни сили ще го обсъждат...С други думии казва,  че ще тупкаме топката около тъчлинията, ще се създава впечатление, че се прави нещо и търсим положителен отговор за хората, но всъщност това тупкате на топката ще ни стува стотици милиони, а може би и милиарди, както се заиграва с неизвестни чужди инвеститори. Целият спектакъл, целият театър отива в посока на това, че ще ни лъжат, че нещо правят в наша полза. В отговора на министъра до двамата депутати въобще не се предвижда питане към  народа, народът няма никакво участие. Хората, които плащат масрафа, нямат думата по вземането на решение, какво да се прави с това старо желязо. И оттук трява да е ясно, че ще продължи шума, ще продължи някаква дейност, заяви още експертът.

А между другото Румен Овчаров миналата седмица показа снимки, в които на практика призна факта, че е докарано старо желязо. Но казват, че реакторите са дошли,  но не се съхраняват правилно, съхраняват се под открито небе и бавно но сигурно ерозират. И по този начин ни се играе сценката, че руснаците грижовно са ни доставили чисто нови реактори, но понеже българите са мърлячи, става така. Но това си е старо желязо. И руснаците са го признали това. Преди две години, един подобен реактор, направен по Горбачово време, го направиха паметник в град Волгодонск, в Ростоска област. И в статията, която презентира този паметник, се казва, че има още много такива реактори и се чудят какво да ги правят. И като знаят , че в България никога няма да се построи атомна централа, защо да не ни го дадат. А ние ще си чукаме главите, нали имаме пари, можем да плащаме. И ще сме прецакани с милиарди. Досега, по думите не министър Петкова, сме загубили три милиарда и трябва да продължаваме работа, за да спасим тези 3 милиарда. Не, ние няма да ги спасим, а може да дадем още три милиарда, а може и повече, посочи инж. Георги Котев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 22862 |16.10.2017 Коритаров пред Фрог: Световна сензация-Борисов вади Турция от НАТО! . 3| 9414 |09.10.2017 Комарницки пред Фрог: Каузата на „Боец” за оставка на Цацаров е справедлива . 4| 12040 |09.10.2017 Георги Георгиев пред Фрог: Ще търсим Делян Пеевски в централата на ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads