Реклама / Ads
0| 3182 |19.07.2022 НОВИНИ

Експертът Владимир Иванов: Интересувайте се за цените преди да пазарувате

.
Владимир Иванов
Вече два месеца имаме бавно падане на цените както у нас, така и по света. Т.е. у нас не се случва нищо по-различно отколкото по света. Така че пазара сработи. Това коментира Владимир Иванов, председател на държавната комисия по стоковите борси и тържища.
 

Искам да посъветвам потребителите на първо място да пазарят информирано. Там, където видят некоректни практики, да не извършват покупки, тъй като потребителя е контрола. Нека лишат търговците, които са некоректни от покупки. И не на последно място - най-лесния начин да подпомогнеш родната икономика е като купуваш българското. Така ще се подпомогнат пряко българските производители, посочи той пред bTV.


Друга причина за плавното спадане на цените е добрата реколта, която има, свръхреколтата от зърно и добрата слънчогледова реколта, които се очакват. При захарта вече четири поредни седмици имаме задържане на цената, след като дойде новината за реколтата в Индия и индекса спада, макар и бавно, посочи той.


Сега цената на олиото ще се задържи, но добрата реколта, която трябва да влезе на есен, ще доведе до спад в цената. Падането няма да е бързо, защото има напрежение, нагнетяване на световната обстановка, доста търговци се презастраховат, но цените въпреки това ще паднат, посочи той.


При хляба поевтиняването с 20 процента вече е налице в големите вериги и хлебопроизводители. Падането на ДДС ще подкрепи производителите и ще задържи цената на хляба. Няма обаче това да се почувства от клиентите като някакъв вид съществено намаление. Още повече че потреблението на хляб е доста консервативно, посочи той.


При плодовете и зеленчуците имаме добра реколта, затова и е налице намаление на цените. Да, по-високи са цените с прямо миналата година, но това е на фона на всичко, което ни се случи - цената на енергията, на торовете. Така че имаме стабилизация заради добрата реколта и това ще продължи до късна есен, посочи той.

Искам да посъветвам потребителите на първо място да пазарят информирано. Там, където видят некоректни практики, да не извършват покупки, тъй като потребителя е контрола. Нека лишат търговците, които са некоректни от покупки. И не на последно място - най-лесния начин да подпомогнеш родната икономика е като купуваш българското. Така ще се подпомогнат пряко българските производители, посочи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3796 |16.07.2022 Хр. Иванов: Политиката днес изглежда като детски рожден ден – всички са много обидени, че не са духали достатъчно свещите . 0| 5038 |14.07.2022 Защо либералите Кудрин, Греф и Чубайс около Владимир Путин не се опитаха да спрат войната? . 0| 2949 |14.07.2022 Христо Иванов: Трябва да се опитаме да възстановим досегашната конфигурация в парламента . 0| 3219 |13.07.2022 Христо Иванов: Има рискове с третия мандат, но подлежат на управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads