Реклама / Ads
0| 18383 |29.08.2022 НОВИНИ

Експерти: В момента се провежда "руска специална енергийна операция"

.
Пламен Димитров и Косьо Стойчев
Русия се споразумя с Китай за допълнителни доставки на газ, но Москва не може лесно да намери купувачи за излишните количества, с които междувременно разполага. По информация на ”Дойче веле” това е и причината да изгаря суровина за десет милиона евро на ден. Твърди се, че изгаряният газ вероятно е бил предназначен за Германия.
 

"Сегашните цени на хъбовете, които виждаме, най-вече на нидерландския хъб - TTF, с който беше обвързана цената на руския газ, когато го получавахме, стана ясно, че беше по-добре да се приеме оферта за тези 7 танкера, защото цената прескочи 300 евро на мегаватчас. Така че дори и да се плати повече за слотове, пак щеше да е по-изгодно. Така или иначе вече не може да разчитаме на тези танкери, с изключение на един, който е одобрен. Знаем, че през този месец имаше търг, който "Булгаргаз" обяви и бяха осигурени количествата за септември", каза Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество пред BGON Air


Той посочи, че при евентуални разговори с "Газпром" има два варианта - "Газпром" да възобнови доставките при условията, които са записани в договора, а другият вариант е "Булгаргаз" да каже, че схемата за плащане в рубли е добра и да се съгласим с нея.


"Имаше намеци от енергийния министър България да поиска газът първо да бъде доставен, а след това платен, за да се избегне рискът да изчезнат парите. Досега газът се предплащаше. Схемата обаче не е същата, която използват германските компании. Те първо получават газ, а след това го плащат. Огромният риск си остава, дори по някакъв да се договори плащането с "Газпром", допълни Димитров.


По думите му в момента се провежда "руска специална енергийна операция" срещу европейските държави и независимо кой как плаща - газът бива спиран.


"Това е с цел да се предизвика паника и свръхвисоки цени на борсите, и европейските държави да се съгласят да отменят някои санкции срещу Русия, както и да отворят "Северен поток 2. Драмата ще настъпи, ако Русия реши, че на Балканите се справяме добре и спре газа и за Гърция. В момента на гръцкия пазар се формират излишъци, защото те имат поне 3 източника", поясни той.


Според икономиста доц. Косьо Стойчев конфликтът се разгръща в интересна фаза.


"Против съм възстановяването на такива разговори. Нашата страна беше поставена в много неудобна ситуация - отказано плащане при редовно изпълнение на договора. Това е достатъчен повод ние оттук нататък да търсим алтернативи. Грешка е, че пропускаме танкерите. Да припомня, че енергийната криза е резултат от конфликта в Украйна. Докато там няма нормализация на геополитическата ситуация, няма да има нормализация на енергийните пазари, доставени от Русия. Поради тази причина "Газпром" е ненадежден партньор. Българската държава трябва да калкулира от май досега натрупаните си загуби от повишените цени. Това не е просто липса на енергия, това са пропуснати възможности и пропуснати ползи за българската икономика", категоричен е той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2800 |22.08.2022 Георги Събев за ДФЗ: В момента сме в ситуация, в която има много шум за нищо . 0| 2915 |20.08.2022 Военният министър: Към момента украинска техника не се ремонтира у нас . 0| 4098 |19.08.2022 Експерти: Ако АЕЦ Запарожие спре да работи, в Украйна може да се повтори катастрофата с „Фукушима-1“ . 0| 2863 |10.08.2022 Георги Семерджиев е бил сам в колата в момента на катастрофата на бул. „Черни връх“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads