Реклама / Ads
1| 2758 |02.04.2023 НОВИНИ

Експерти: Има шанс за редовно правителство, ако има компромиси и консенсус

.
Парламентарното управление се основава на консенсус Източник: БГНЕС
Каква е перспективата за съставяне на редовно правителство коментираха експертите пред БТВ.
 

Каква е перспективата за съставяне на редовно правителство коментираха експертите.

Харлан Александров, социален антрополог е по-скоро оптимист. " Мисля , че и в двете големи партии има разумни хора, които си дават сметка за това. Те смекчиха езика си и намалиха взаимните обвинения. Минаха в режим на нещо като първоначално договаряне.

 

И оттук нататък е въпрос на въображение , на лидерство да има някакви разговори. Мисля, че в ГЕРБ ще е по-лесно заради изявеното лидерство на Борисов. Неговият авторитет е непоклатим  и той е в състояние да убеди  значителна част от  партията, както той прави в последните си изказвания, необходимостта от отстъпка и компромис."

 

А ще за губи ли нещо страната, която ще направи компромис?

 

Слави Василев, социолог :“Аз ще продължа разсъждението  на колегата, че по-вероятно е Борисов да инструктира своите хора да отворят вратата за компромис, това при положение, че ПП-ДБ са първи.  Но по отношение на устойчивостта на този процес, след отварянето на шампанското, е добре да се осъзнае, че парламентарната форма на управление е основана на консенсус и диалог. А този консенсус не може да се получи без партиите да се обезличат.  Според мен това няма да може да стане и ние отново ще имаме служебен кабинет.

 

Татяна Буруджиева, социолог също смята, че е вероятно да има договорка, основана на компромиси и на консенсус.

 

“ Не е възможно да се твърди, че партиите се обезличават от това, че правят отстъпки. При парламентарното управление решенията се взимат в диалог и най-важното е гражданите да усещат, че като са дали властта  тези решения се взимат в тяхна полза. Това е смисъла на парламентарната демокрация. Им много социологически изследвания, които показват, че избирателите и на двете партии са съгласни те да управляват заедно, но не в коалиция. Избирателите искат да има редовно правителство.“

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3224 |31.03.2023 Геновева Петрова, ”Алфа Рисърч”: Шансовете за стабилно редовно правителство са хипотетични . 0| 3056 |27.03.2023 Експерти: Растежът е свързан с конкурентноспособна и производителна икономика . 0| 3871 |20.03.2023 Шанс за опозицията във Франция да свали кабинета на Макрон . 12| 4629 |16.03.2023 Експерти: Хора, финансово държавата е добре, нито курса на лева ще се пипа. Финансовата министърка се е пообъркала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads