Реклама / Ads
4| 6417 |25.02.2018 НОВИНИ

Експерти: Конфликтът НЗОК-Министерство - нов трус в здравеопазването

.
Източник: БГНЕС
Скандалът между Здравната каса и Министерството на здравеопазването е нещо тъжно и непродуктивно, но проблемът е, че ние вече сме го виждали. Това каза бившият здравен министър Стефан Константинов.
 
Практиката от последните десет години показва, че винаги има някакво напрежение между Здравна каса и министерство. Проблемът е, че тези две фигури – министър и управител на НЗОК, са равнопоставени до толкова, доколкото и двете се избират от Народното събрание, а истината е, че тези две фигури трябва да работят в абсолютен синхрон. Едната не може без другата, каза още той.

Конфликтът между Здравната каса и Министерството на здравеопазването в общи линии представлява един трус в здравната система. Това пък заяви за "Хоризонт" адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на Здравната каса и представител на Националната пациентска организация:

Ние като представители на пациентската организация в общи линии се притесняваме от такъв тип трусове в здравната система, защото те водят до смущения в самата система. Тези смущения не водят обикновено до нещо конструктивно и до нещо добро в отношенията в самата система. В общи линии този конфликт за нас е малко неясен. Наистина здравният и финансовият министър трябва да са съмишленици с управителя на НЗОК, наистина би било добре да гледат в една посока, но за нас НЗОК си остава основен самостоятелен играч в здравната ни система. Министерството е по-скоро органът, който насочва и упражнява политиките, смята той.

Решението на БЛС да се подпише Националният рамков договор е окончателно, при условие, че се запазят параметрите, които са постигнати в договорения процес. Това потвърди д-р Венцислав Грозев:

Тези проблеми с над 260 милиона задължения на НЗОК спрямо чуждестранни контрагенти се знаят от доста време. Настоящият министър на здравеопазването само около преди 6-7 месеца изнесе подобен доклад като писмото на господин Плочев. Това беше и в парламентарна комисия, и при изслушване на отчета на бюджета за предходната година, и със сформирането на бюджета за 2018 година и така нататък, въпреки това бюджетът се формира с един дефицит от горе-долу тези милиони, които в момента се коментират, защото не трябва да забравяме, че има и надлимитна дейност, която нашата каса дължи на нашите болници, обясни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4535 |25.01.2018 Експерти: Много от политиците не са чели Истанбулската конвенция . 28| 4829 |16.01.2018 Експерти: БСП не са чели Истанбулската конвенция . 2| 4172 |30.12.2017 Експерти: В съдебните избори- нищо ново под слънцето и бла-бла критерии . 4| 5877 |14.12.2017 Правни експерти: Делото за КТБ е циркаджилък. За да се носи отговорност, не трябва да има безкрайно количество обвиняеми и обвинения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads