Реклама / Ads
2| 5190 |31.05.2011 НОВИНИ

Експертиза бави делото за мъртвото бебе в Г.Оряховица

.
Скандалният случай с мъртвото новородено в горнооряховската болница "Св. Иван Рилски" боксува вече пети месец. Причината е, че заключенията от повторната 9-орна комплексна медицинска експертиза все още не са готови, заради което срокът на делото е бил удължен до средата на лятото. Това съобщиха от Окръжната прокуратура във Велико Търново, цитирани от Mediapool.
 

Разследващите посочиха като основна причина за проточилата се твърде дълго експертиза с големия брой ангажиранти на вещите лица. Всеки един от медиците бил доста зает в областта си, като в същото време и деветимата настоявали поотделно да се запознаят със събраните материали по делото преди да се произнесат.

Допълнителното изследване трябва да даде отговор на общо 20 въпроса, които според прокуратурата са останали неизяснени при първата 5-орна експертиза, според която бебето е недоносено и е мъртвородено.

Това провокира сериозен скандал, в чиито център за пореден път се оказа вътрешният министър Цветан Цветанов, който си позволи да прочете от парламентарната трибуна записаните със специални разузнавателни средства (СРС) телефонни разговори между задържаните от полицията лекари, преди изобщо да са им повдигнати обвинения.

Според официалното изявление на Окръжната прокуратура във Велико Търново от 22 декември, единствената досега експертиза не е отговорила категорично на въпроса дали плодът е извършвал сам дихателни движение след раждането му. Неяснотата е породена от факта, че веднага след раждането плодът е подложен на реанимационни действия, включващи аспирация и обдишване с уред, уточниха обвинителите. Това обаче на практика изключва първоначалната теза на разследващите и Цветанов, че показно арестуваните от маскирани антимафиоти лекари Димитър Сотиров, Михаил Милатович, Стефан Лазаров и Катя Гецова не са положили никакви усилия да спасят недоносения плод.

От прокуратурата възлагат най-големи надежди да докажат това, като се бъдат изслушани част от санитарите в болницата, които твърдели, че са чули новороденото да плаче.

Междувременно заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов напълно оневини действията на МВР шефа Цветанов, като прие, че прочетените от него СРС-та преди това са били декласифицирани от обвинителите във Велико Търново. Джамбазов отказа да образува разследване срещу министъра и уточни, че той е използвал коректно секретната информация в опит да обясни арестите и да разсее "напрежението в обществото".

А главният прокурор Борис Велчев обясни позицията на държавното обвинение с "разумно тълкуване на закона".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5274 |30.05.2011 Заради защитата на ямболския кмет отлагат делото . 0| 5300 |25.05.2011 СГС отложи делото „Соло” . 3| 5710 |18.05.2011 ВАС отложи делото срещу Кушлев . 1| 5719 |17.05.2011 Съдии бламират делото "Лечков", пращат го в Ямбол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads