Реклама / Ads
7| 3444 |26.07.2021 НОВИНИ

Експертна консултация между ИТН и ”Демократична България”

.
Филип Станев, Тошко Йорданов Източник: БГНЕС
Експерти от партията ”Демократична България” се срещат с ”Има такъв народ”. Темата за разговор по време на първата експертна консултация е правосъдие и съдебна реформа. Целта на подобна среща е намирането на общите допирни точки между партиите, за да може успешно да бъде съставен кабинет.
 

"Разговорите продължават, гледаме в една посока", това заявиха пред медиите представителите на „Демократична България“ веднага след срещата. 

 

„Имаме нюанси в някои от позициите. Например специализираното правосъдие - това е въпрос, който е важен за нас, имаме нюанси какъв точно модел да се приеме и как точно да се уреди статутът на магистратите в резултат на реформата; също така има нюанси и около Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокурорската колегия, прецизни детайли около избора на главен прокурор и т.н.“, каза зам.-председателят на ДБ Надежда Йорданова.

 

Представителите на "Демократична България" заявиха, че това не са преговори, а експертни разговори и обмен на позиции. "Политически разговор от гледна точка на конкретен документ на тази експертна среща не е ставало дума. Не е поставян въпрос за постигане на политическо съгласие и не сме води

ли политически разговори", допълни Йорданова.

 

Атанас Славов от ДБ коментира, че е повдигната темата за необходимостта от конституционни промени. От партията са поставили въпроса доколко е възможно тези изменения да станат в рамките на новия 46-и парламент.

 

"По отношение на мандата на Висшия съдебен съвет, разбира се, има конституционен въпрос, който се поставя - дали прекратяването на мандата може да стане с промени в Закона за съдебната власт. Считаме, че с оглед принципа на върховенство на правото трябва да се използва конституционна прозедура. Иначе основно, за което разговаряхме, бяха промените, които вече сме внесли в Закона за съдебната власт, за закриване на спецправосъдието, за някои реформи в процедурата за вземане на решения във ВСС. Считаме, че по отношение на тях ще получим подкрепа и ще работим в една посока с "Има такъв народ", посочи Славов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3365 |26.07.2021 След консултациите за правителство: Започват срещи на експертно ниво между партиите . 20| 3553 |25.07.2021 След срещата между ДПС и ИТН: Повечето идеи съвпадат . 8| 3369 |25.07.2021 Последна консултация в търсене на подкрепа за бъдещ кабинет. „Има такъв народ“ се среща с ДПС . 4| 4036 |23.07.2021 Диалогът между ИТН и ДБ - конструктивен. Христо Иванов иска максимално отдалечаване от ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads