Реклама / Ads
2| 4278 |01.03.2016 НОВИНИ

"Екзакта": 22% от българите искат нови партии

.
Двайсет и два процента от българите смятат, че на политическата карта на страната има нужда от нови партии, показва национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", направено между 16 и 24 февруари сред 1000 души.
 
Това по-често от останалите твърдят мъжете, младите избиратели, хората на възраст между 40 и 49 години, столичаните, заможните избиратели.

51 на сто от анкетираните, които твърдят, че на страната ни са нужни нови партии, потвърждават, че биха гласували именно за такива. Засега обществените нагласи са по-скоро уклончиви и пожелателни, отколкото свързани с конкретни намерения за гласуване за нови партии, коментират социолозите.

Електоралният дял на ПП ГЕРБ остава без промяна за последната година - 24,5 на сто. Не се променя и електоралният дял на БСП - 12 процента. Засега участници в един бъдещ парламент биха били още ДПС (6 процента), РБ (5,5 на сто) и ПФ (4,5 на сто). "Атака" (2,9 процента) и АБВ (2,5 на сто) запазват шансове да се класират сред парламентарните формации в бъдеще.

Отстраняването на Лютви Местан от лидерските позиции в ДПС засега няма еднозначен отзвук, констатират от "Екзакта". От една страна почетният председател на ДПС Ахмед Доган удвоява одобрението си за последната година. От друга страна, обаче, през последните дни бе учредена новата партия на Лютви Местан. Според социолозите би било прибързано да се правят някакви категорични изводи на база моментна картина на обществените настроения.

Проучването включва и въпроси за отношението към ЕС и НАТО. За последните две години не е регистрирана промяна в дела на българите, които одобряват членството на страната ни в Европейския съюз - 70 процента. Една пета са критично настроени към ЕС. Най-често негативни нагласи към ЕС имат леви избиратели, както и избиратели на националистически формации.

За последната година с 11 процента нараства одобрението за членството на България в НАТО - от 42 на 53 процента. Тенденцията е още по-значима и заради спада (с 6 на сто) на неодобряващите членството ни в НАТО, коментират от "Екзакта". Според тях глобалните предизвикателства, пред които е изправен светът, както и близостта ни до огнища на нестабилност, прави все по-валидно допускането, че сигурността ни може да бъде гарантирана в рамките на Алианса.

Според данните оптимистите за бъдещето на страната са 43 на сто, а за собственото си бъдеще - 45 на сто. Песимистите за бъдещето на страната са 46 на сто, а тези, които не очакват добри дни в личен план, - 38 на сто.

Симпатизантите на партиите, които участват в управлението са по-оптимистично настроени към бъдещето на страната в сравнение с останалите българи. Най-големи оптимисти за бъдещето на страната са избирателите на ГЕРБ - 76 процента от тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4864 |27.02.2016 Протестиращи искат по-малко права на обвинител №1 . 5| 5133 |26.02.2016 ММА бойци искат биячите от Околовръстното на ринга . 6| 4785 |25.02.2016 Реформатори искат да се разкрие договора с "АликсПартнърс" . 5| 6099 |12.02.2016 Само във Фрог: „Килърите“ пак разиграват цирк, пет часа искат отвод на съда и прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads