Реклама / Ads
79| 5036 |17.04.2014 НОВИНИ

"Екзакта": С 5% гласове АБВ оставя БСП зад ГЕРБ на евроизборите

.
На въпрос, за листата на коя партия или коалиция ще гласувате на предстоящите избори за депутати в Европейския парламент, 22,5% отговарят, че ще гласуват за ГЕРБ, 18,9% - за Коалиция за България, 6% - за ДПС; 5,3% - за България без цензура, ВМРО - БНД, ЗНС, Движение Гергьовден. За Реформаторския блок биха гласували - 5,2%, за АБВ – 5%, НФСБ – 3,4%. Това показват данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, представени на пресконференция, предаде „Фокус”.
 

"Екзакта" се явява непряк наследник на НЦИОМ. След като държавната социологическа агенция бе закрита от БСП, директорката Лидия Йорданова се захвана с частни проучвания. Оттогава резултатите на "Екзакта" неизменно посочват червените като аутсайдер във всички възможни сондажи.

Проучването е проведено в периода 4 - 10 април 2014 година. Интервюирани са 1250 пълнолетни български граждани, в 125 гнезда, в 86 населени места. ПП „Атака” към момента биха получили електорална подкрепа от 1,9%.

Една четвърт от българите намират, че тези избори са много важни, персонално за тях. Това са заможни българи, както и живеещи в провинцията. „Донякъде важни” са изборите за 37%. Сред политически изкушените избиратели, най-често посочват, че изборите са персонално важни за тях, избирателите на ДПС, БСП и на ПП „България без цензура”.

Без персонално значение се оказват изборите за две трети от хората, които не възнамеряват да гласуват.

Има разлика в ситуацията с отговорите, когато е зададен въпросът: „Доколко важни са предстоящите евроизбори за България?”. Според 44% те са много важни за страната ни, а според 35% от запитаните изборите са донякъде важни.

Предстоящите избори за български депутати в ЕП са много важни - това твърдят една четвърт от българите, участвали в изследване на „Екзакта”. Други 37% определят евроизборите като „донякъде важни” за тях. Много важни в персонален план се оказват тези избори за заможните българи, както и за живеещите в провинцията. Сред политически изкушените избиратели, най-често посочват, че изборите са персонално важни за тях избирателите на ДПС, на БСП и на България без цензура. Изборите се оказват изобщо без персонално значение за две трети от хората, които не възнамеряват да гласуват.

Доста по-различна е картината на отговорите, когато задаваме въпроса: „Доколко важни са предстоящите евроизбори за България?”. Според 44% предстоящите избори са много важни за България. Други 35% пък ги определят като донякъде важни за страната.

Почти двойно нараства делът на посочващите, че тези избори са много важни за страната ни в сравнение с оценките за персоналната им важност. Съзнанието, че евроизборите са важни за България носят в себе си преди всичко хората на възраст над 50 години, високообразованите респонденти, заможните избиратели, както и избирателите на партиите, които имат шансове да бъдат представени в бъдещия състав на Европарламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4694 |16.04.2014 Ц. Цачева: В НС господства езикът на отрицанието и противопоставянето . 48| 8545 |01.04.2014 Курумбашев: БСП и ГЕРБ засмукват гласове от малките партии . 70| 6004 |19.03.2014 Орешарски за ЕРП-тата: Ще има кой да доставя ток! . 14| 4664 |19.03.2014 Местан: Не поставяме под въпрос границите на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads