Неделя, 18 Ноември 2018, 04:44
Frognews
1| 3508 |16.11.2017

Елена Йончева отговори на петте въпроса на Валери Симеонов

.
Елена Йончева
”Във връзка с документалния филм ”Граница” Валери Симеонов, вицепремиер на РБ, зададе пет въпроса. Ето моят отговор”, написа в профила си във Фейсбук Елена Йончева - депутат от левицата и автор на филма.

Уважаеми господин вицепремиер,

 

Политическа отговорност за охраната на българо-турската граница, за защитата на националната сигурност на България, носи министър-председателят Бойко Борисов.

 

Ето защо смятам, че за изнесените факти в филма ”Граница”, уличаващи правителството в корупция и търговия със сигурността на България, отговорност трябва да се търси от премиера.

 

Той дължи отговор, както за покровителството на бежански канали от най-високите етажи на властта, така и за участието на служители на Гранична полиция. Този отговор го дължи на нас, българите.

 

Въпреки това, отговарям на въпросите, поставени от вас, г-н Симеонов…

 

 

1.Въпрос: “Убедена ли сте в твърдението си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече, че на кадрите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани елементи, разрязани със специализирана техника.”

 

Отговор: Оградата може да бъде срязана с комбинирани клещи. Възрастен човек може да се справи и с обикновени, арматурни клещи. Дебелината на мрежата е 2-3 милиметра. (може да се види на 4.45 минута от началото на филма)

Гранична полиция е наясно с липсата на ефективност на едноредовото съоръжението, наречено тип “Б”.

В писмо на ГП до областния управител на Хасково от 11.02.2016 г. се казва следното: “От събраната до този момент информация и извършените проверки на място от ГДГП относно възпрепятстващите свойства на инженерното възпрепятстващо съоръжение тип Б, ГДГП прави извода, че ефективността на същото е занижена по отношение на времето на забавяне при опитите за нерегламентираното му преодоляване чрез използването на технически средства – клещи и други”.

 

2 . Въпрос: “Известно ли Ви е, че причината за промяната на проекта от двуредова към едноредова ограда, бе застрашителното нарастване на бежанския поток в средата на 2015 г.?”

 

Отговор: В журналистическото разследване “Граница” е посочено, че официалния аргумент за промяна на проекта от двуредова ограда към едноредова е поради засиления мигрантски поток.(на 6.48 минута.)

 

3. Въпрос: Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата между САЩ и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба?

 

Отговор: Няма преградно съоръжение, което да не може да бъде преодоляно. Целта на оградата е да възпира, да забавя. Ограда на българо-турската ни граница се преодолява бързо и лесно, информационната система за наблюдение на най-критичните участъци не функционира в продължение на повече от две години и половина.

 

Направих сравнение с гръцката ограда, изградена по сухопътната граница с Турция, която според специалистите е изключително ефективна. Цената е 250 евро на линеен метър, без обслужващия път. Сравнението с българското преградно съоръжение, като качество и цена, е смущаващо.

(на 8 минута)

 

4.Въпрос: ”Известно ли Ви е, че дължината на оградата не е 200 км., а 235.661 км., а стойността на съоръжението е около 180 млн. лв.?”

 

 

5.Въпрос: “Известно ли Ви е, че шофьорът на джипа, който Ви возеше, е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по обвинение за трафик през границата? Записът с изключително ценният таен свидетел не е ли запис със същия този полицай, който много добре познава пътеките и цените на трафика?”

 

Отговор: Сред шофьорите и гражданите, които са ми помагали в това разследване, няма уволнен служител от Гранична полиция.

Относно свидетелят, който се съгласи да даде информация във филма: той е настоящ служител в Гранична полиция, човек с много опит. В случай, че има институция, която да гарантира неговата сигурност, той е готов да свидетелства, да предостави конкретна информация. Както за наличните бежански канали, така и за покровителството на тези канали от високите етажи на властта.

 

И накрая бих искала да напомня. На 9.06.2017 г. внесохме сигнал в прокуратурата и ДАНС за нередности при изграждането на съоръжението, приложили сме документи.

 

Надяваме се, че съответните органи ще направят разследване за това, как са похарчени за българската национална сигурност 200 милиона лева. Кой и как е търгувал с нашата национална сигурност?

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Славчо Велков: Филмът на Йончева ще покаже на Европа за какво си дава парите 8| 3957 |13.11.2017 . 100 000 българи се пробват за ”зелена карта” всяка година 0| 3355 |04.11.2017 . Външно отговори на Русия за евреите: Не съветската армия, а българският народ ги спаси от нацизма 4| 3146 |03.11.2017 . Елена Поптодорова: Тръмп проявява двоен стандарт за зелените карти 3| 3453 |02.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах