Реклама / Ads
9| 4376 |08.09.2023 НОВИНИ

Елена Поптодорова: Идеята членството ни в ЕС и НАТО да е част от Конституцията е добра

.

Това заяви пред NovaNews бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Всъщност идеята членството на страната ни в НАТО и ЕС да бъде вписано в Конституцията след реформата на основния закон беше предложена вчера от Поптодорова, Соломон Паси, Росен Плевнелиев (президент на България в периода 2012 - 2017) и общественици. 

 

Те предложиха в отворено писмо до лидерите на партиите в НС знамената на Европейския съюз (ЕС) и НАТО да станат елементи от националната символика на България. Искането е знамената на двете международни организации да се показват по официални поводи.

 

“Тук става въпрос за внушения. Всички искаме мир, въпросът е как той ще бъде най-добре защитен. В днешните условия той ще бъде най-добре защитен в колективна отбрана в съюзничество с армиите на НАТО и с ЕС. В другите конституции на държави от двете организации няма подобни текстове”, призна Поптодорова.

 

Освен това отношенията с държави, обявили страната ни за неприятелска - например Русия, да се регулират законово. 

 

Предлага се още да бъде забранено провеждането на референдуми за напускането на евроатлантическите структури. 

 

Този въпрос и сега е уреден в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Той забранява провеждането на референдуми по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, след тяхната ратификация. Това е и причината да не е възможно провеждането на референдум срещу приемането на България в Еврозоната, тъй като това е залегнало в договора ни за членство в ЕС. 

 

“Говорим за тематика и решения, които се взимат на базата на класифицирана информация. Няма как 400 000 души (какъвто е минимумът подписи, за да се проведе национално допитване) да са в течение на тази поверителна информация, която е не само национална, тя е и международна. Това е цялата абсурдност по референдуми по въпроси, свързани с международни договори и с глобални геостратегически въпроси”, каза дипломатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4168 |07.09.2023 Елена Йончева към Йенс Столтенберг: Имаме ли основание да се опасяваме от пълномащабна война в Черноморския регион? . 66| 12738 |02.09.2023 САЩ дадоха зелена светлина за България. Купуваме близо 200 бронирани машини “Страйкър” . 1| 3993 |01.09.2023 Петър Витанов: Идеята за смяна на националния празник демонстрира антибългарския характер на това правителство . 0| 4064 |30.08.2023 Проф. Сланчев: В Русия „Вагнер” вече я няма. Идеята е какво могат да направят с бойците в Сирия и по Африка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads