Реклама / Ads
3| 3289 |14.06.2023 НОВИНИ

Елисавета Белобрадова: България няма стратегия за българските малцинства в чужбина

.
Белобрадова: Надявам се Русия да загуби битката в България, която се води вече 140 години
”Аз се надявам Русия не просто да загуби битката в Украйна. Аз се надявам тя да загуби битката в България, която се води вече 140 години”. Това заяви в предаването ”Честно казано с Люба Кулезич” депутатът от Демократична България Елисавета Белобрадова.
 

В окупираните от Русия украински територии изучаването на български език вече е забранено. Последният пример, който научих, е за Приморск, където е имало Българо-украински колеж. Българският език е забранен и целият колеж е закрит, изтъкна тя. 

 

По думите й, неразпространението на тази новина и необръщането на внимание показват цялостната политика на служебното правителство, така и  на президента Радев.

 

"До голяма степен ролята на президента Радев по отношение на българите извън страната, в Сърбия, Гърция, Украйна и пр. е умело да подклажда конфликти. Например в РС Македония.

 

Българите там много време бяха изоставени, над 10 години от властта. Сега тези хора се радват на всяко внимание, което могат да получат. Но дали се дава добросъвестно?" Това попита Белобрадова.

 

"Проблемът при бесарабските българи е поради отявлената позиция на президента, която бих нарекла проруска и антиукраинска, отбеляза тя.

 

Това, което нямаме у нас на всяко ниво, е че българските институции нямат знание и стратегии за развитие на политики. Такова нещо не е правено. Говорим за отношенията към Северна Македония, за бесарабските българи, подчерта тя.

 

"Аз съм обикаляла много и преди войната там. Никога в България не е съществувала стратегия за развитие на отношенията с тях поради няколко причини. Когато имаш стратегия за развитие на онтошения, ти инвестираш в нея, тя не е от ден за ден. Тя мисли за резултати, примерно след 10 години, коментира Белобрадова.

 

И допълни: Подкрепяме фолклорни състави, културни инициативи, но се дават пари без стратегия, без да се знае целта. Това е и защото годините на "дружбата" ни със СССР бяха насочени да изкоренят у българина всичко патриотично.

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2930 |14.06.2023 21 от най-добрите пилоти в България ще се състезават в най-голямото дрифт събитие тази тази година - Red Bull Car Park Drift! Остават само 10 дни! . 0| 2932 |14.06.2023 Къде са рисковете от нови наводнения в България? . 43| 7556 |14.06.2023 ”Дойчландфунк”: Защо България казва трудно сбогом на Русия . 17| 3741 |13.06.2023 Явор Божанков: Пушилка е тезата, че Путин атакува Гешев, прокуратурата не е удряла истинските руски интереси в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads