Реклама / Ads
5| 4317 |03.12.2015 НОВИНИ

Ердоган обвини Русия в търговия с петрол от ИД

.
Реджеп Ердоган
Турският президент Реджеп Ердоган твърди, че има доказателства за замесеност на Русия в трафик на петрол от "Ислямска държава" в Сирия. Той дори спомена името на сирийски бизнесмен с руски паспорт, участник в трафика, съобщи БНР.
 
"Кой купува петрол от "Ислямска държава? Нека да го кажа. Джордж Хасвани, притежател на руски паспорт и сирийски гражданин, е един от най-големите търговци в този бизнес", каза Ердоган, цитиран от турския вестник "Daily Sabah".

По думите на Ердоган режимът в Сирия контролира минимум територия.

"Страната, с която трябва да се води диалог, е сирийският народ, а не режимът", заяви турският държавен глава.

Той каза още, че Русия, която вчера обвини Турция в търговия с петрол от "Ислямска държава" в Сирия, трябва да докаже твърденията си. В противен случай това е клевета, категоричен бе Ердоган.

Президентът на Турция обяви, че ще подаде оставка, ако Москва успее да докаже търговия между Анкара и ИД. Той добави, че смята за "аморални" обвиненията срещу семейството му в причастност към нелегални сделки с терористите.

Външният министър на Русия Сергей Лавров обаче още снощи обяви, че Русия ще представи официално в ООН фактите за търговията между Турция и джихадистите.

"Нееднократно сме говорили публично за това, че петрол от превзетите от "Ислямска държава" нефтени находища в Сирия и Ирак тече зад граница, в частност в Турция. Факти, потвърждаващи тези обстоятелства, ще бъдат представени официално, включително в ООН, на всички заинтересувани страни", добави Лавров.

Според руските военни Турция печели по 3 милиона долара дневно и продава, до този момент, 120 хиляди тона оръжие и боеприпаси на групировката. Руското висше военно командване пък представи пред чуждестранните кореспонденти и военни аташета информация за трите маршрута, по които Турция получава контрабанден петрол от "Ислямска държава" от Сирия и от Ирак.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4491 |03.12.2015 Газпром: Ако Турция иска "Турски поток", да се обърне към Русия . 4| 4397 |02.12.2015 НАТО покани Черна гора, Русия бясна . 2| 4394 |01.12.2015 Зам.-министър обвини Висшия съдебен съвет в безотговорност . 2| 4383 |01.12.2015 НАТО ревизира отношенията си с Русия на среща в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads