Реклама / Ads
11| 5104 |17.10.2011 НОВИНИ

Ерю Хейнялуома подкрепя България за Шенген

.
Председателят на финландския парламент Ерю Хейнялуома разкритикува решението на страната си да блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство.
 

  

В интервю по финландската телевизия той заяви, че избраната от Финландия линия на поведение е проблемна и добави, че е трудно да се разбере какво би спечелила Финландия, ако България и Румъния останат извън Шенген, тъй като гражданите на тези две страни могат да се придвижват свободно на територията на ЕС с паспорт, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

 

“В това отношение бих препоръчал да се последва примерът на Германия и други централноевропейски страни и да се допусне шенгенското членство на България и Румъния", казва още Хейнялуома, предвид това, че през  септември Финландия се присъедини към Холандия и блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно придвижване без паспорт.

 

Целта на Финландия трябва да е да си създава приятели, а не врагове, подчерта Еро Хейнялуома и добави, че очаква да се постигне компромис по проблема в близките месеци.

 

Финландия вече официално обяви, че не смята да преразгледа позицията си до края на годината и обвърза въпроса за членството на двете балкански страни в Шенген с напредъка в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

 

В същото време България продължава да отделя допълнителни средства за охрана на границите си.

Правителството отпусна още 9.7 млн. лв. на МВР за неотложни мерки за присъединяване на България към Шенген, пише в постановление на Министерския съвет, публикувано в Държавен вестник.

 

5 946 000 лв. са предвидени за процедури по доставка и монтиране на устройства за откриване на укрити лица в товарни автомобили на външните граници.

 

С 2 180 000 лв. ще се строят временни бази на хеликоптери на морската и западната сухопътна граница. 242 000 лв. са отделени за доставка на прожектори с акумулаторни батерии и зарядни за тях, стоп палки, бинокли за дневно виждане, щурмови палки и ленти за принудително спиране на автомобили за гранично-полицейските наряди. 229 000 лв. ще струва изграждането на системи за видеонаблюдение. С последния транш сумата за спешни мерки от началото на 2011 г. стигна до 11.2 млн. лв.


На този фон премиерът на България Бойко Борисов на няколко пъти обяви, че българските граници са едни от най-добре пазените в Европа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4803 |14.10.2011 България на опашката по производство и иновации . 58| 4977 |14.10.2011 Борисов обеща: България ще е друга, не в комунизма . 15| 6454 |14.10.2011 Цачева: Взривът е дело на хора, които не искат България да изглежда добре . 8| 4699 |13.10.2011 Н. Младенов очаква бързо решение за Шенген от Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads