Реклама / Ads
2| 4946 |09.12.2023 НОВИНИ

Ескалация в Газа. Съветът за сигурност на ООН не успя единодушно да призове за спиране на огъня

.
Израел продължава с яростната си офанзива в Газа. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че войната е стигнала преломен момент, но въпреки безпрецедентното му решение да поиска от Съвета за сигурност да призове за незабавно прекратяване на огъня в ивицата, САЩ се възползва от правото си на вето като постоянен член и заяви, че подобна резолюция в момента изглежда нереалистична. 
 

Резолюцията бе предложена от ОАЕ, два дни след като Гутериш предприе безпрецедентната стъпка да се позовава на член 99 от от Хартата на организацията с призив за незабавно спиране на огъня в Близкия изток. Никой в ​​неговата роля не е правил това от десетилетия. Този ход позволява на генералния секретар да привлече вниманието на съвета към "всеки въпрос, който според него може да застраши поддържането на международния мир и сигурност". 


Мнозинството от съвета отдавна подкрепя незабавно прекратяване на огъня, но всички погледи ще бяха насочени към съюзника на Израел в лицето на САЩ. Позицията на САЩ е, че резолюция не би била "полезна в този момент“. 


13 ог 15-те членове на Съвета за сигурност подкрепиха резолюцията. Обединеното кралство се въздържа.


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Израел да гарантира по-голяма защита на цивилните и заяви, че има "пропаст" между обещанията на Тел Авив и ситуацията на терен. 


Междувременно палестинското министерство на здравеопазването в окупирания Западен бряг заяви, че шестима палестинци са били убити при израелска атака срещу бежанския лагер Ал-Фара. Според контролираното от Хамас здравно министерство 350 души бяха убити в четвъртък, а в петък съобщиха, че броят на жертвите от израелската офанзива е нараснал до 17 487 души. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4217 |09.12.2023 Облачно и мъгливо време през почивните дни . 6| 4377 |08.12.2023 Бюджетната комисия каза "не" на връщането на 20% ДДС за ресторантьорите от началото на 2024 г. . 0| 4269 |08.12.2023 Никола Минчев за промените в Конституцията: Битката за правова и демократична държава е постоянно усилие . 1| 4489 |08.12.2023 Разбиха организирана престъпна група за трафик на българи и нелегални мигранти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads