Реклама / Ads
3| 3977 |22.06.2016 НОВИНИ

Етичните проверки на магистрати са блокирани неясно докога

.
От няколко месеца Висшият съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към него отказват да образуват проверки за нарушения на етичните норми, извършени от съдии, прокурори и следователи. Причината, според двете институции, е законодателен вакум, който се е образувал след приемането на промените в конституцията в края на миналата година, когато мандата за такива проверки беше прехвърлен от ВСС към съдебния инспекторат.
 
Комисиите за професионална етика към разделения на съдийска и прокурорска колегии ВСС изготвят само становища за кариерно израстване на магистрати, но нямат правомощие да образуват проверки, дори и при данни за флагрантни нарушения. От своя страна съдебните инспектори отказват да приложат пряко конституцията, която им дава правомощия да извършват такива проверки, с мотив, че тя само описва правомощията, но не и процедурата, по която да стават проверките. Ето защо те казват, че чакат приемането на втория пакет с промени в закона за съдебната власт, в който детайлно са разписани ноите им правомощия. Той влиза за първо гласуване в парламентарната комисия по правни въпроси днес, но е малко вероятно да бъде гласуван от парламента преди края на лятото, съобщава още "Дневник".

В същото време както мнозинството във ВСС, така и Инспектората към ВСС открито се противопоставят на втория пакет промени в съдебния закон, което поставя въпроса дали и когато текстовете да бъдат приети, те ще имат воля да ги прилагат, коментира изданието.

От няколко месеца етичните комисии към съдийската и прокурорската колегия на практика са "разпределителни гари" - препращат материали към компетентните органи, но не могат да извършват никаква дейност по същество. Те се занимават само със заварените казуси - в прокурорската комисия е останала проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за "шпиц команда", а в съдийската - за самоубийството на съдията от градски съд Цветан Ценов.

Пред "Дневник" членът на етичната комисия Юлиана Колева обясни, че преди приемането на първия пакет с промени в закона за съдебната власт, е имало предложение от съвета да бъде записано, че етичните комисии на колегиите ще продължат да работят по същия начин до приемането на вторите промени. Това предложение обаче не е било прието (подобна разпоредба е била записана за комисията по атестирането например). При проверка на стенограмите от обсъждането на проекта на първо и второ четене в парламентарната комисия по правни въпроси не се вижда този въпрос да е бил поставен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4379 |21.06.2016 СЕМ: bTV и “Нова” преминали етичните норми с Цвети Стоянова . 0| 3946 |14.06.2016 Масови проверки на полицията в Стара Загора . 36| 7556 |13.06.2016 Само във Фрог: Масови проверки заради бензина на Марешки разпореди прокуратурата . 0| 4447 |04.05.2016 КАТ отново ще записва всички проверки на шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads