Вторник, 27 Юни 2017, 09:55
Frognews
3| 2901 |22.06.2016

Етичните проверки на магистрати са блокирани неясно докога

.
От няколко месеца Висшият съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към него отказват да образуват проверки за нарушения на етичните норми, извършени от съдии, прокурори и следователи. Причината, според двете институции, е законодателен вакум, който се е образувал след приемането на промените в конституцията в края на миналата година, когато мандата за такива проверки беше прехвърлен от ВСС към съдебния инспекторат.
Комисиите за професионална етика към разделения на съдийска и прокурорска колегии ВСС изготвят само становища за кариерно израстване на магистрати, но нямат правомощие да образуват проверки, дори и при данни за флагрантни нарушения. От своя страна съдебните инспектори отказват да приложат пряко конституцията, която им дава правомощия да извършват такива проверки, с мотив, че тя само описва правомощията, но не и процедурата, по която да стават проверките. Ето защо те казват, че чакат приемането на втория пакет с промени в закона за съдебната власт, в който детайлно са разписани ноите им правомощия. Той влиза за първо гласуване в парламентарната комисия по правни въпроси днес, но е малко вероятно да бъде гласуван от парламента преди края на лятото, съобщава още "Дневник".

В същото време както мнозинството във ВСС, така и Инспектората към ВСС открито се противопоставят на втория пакет промени в съдебния закон, което поставя въпроса дали и когато текстовете да бъдат приети, те ще имат воля да ги прилагат, коментира изданието.

От няколко месеца етичните комисии към съдийската и прокурорската колегия на практика са "разпределителни гари" - препращат материали към компетентните органи, но не могат да извършват никаква дейност по същество. Те се занимават само със заварените казуси - в прокурорската комисия е останала проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за "шпиц команда", а в съдийската - за самоубийството на съдията от градски съд Цветан Ценов.

Пред "Дневник" членът на етичната комисия Юлиана Колева обясни, че преди приемането на първия пакет с промени в закона за съдебната власт, е имало предложение от съвета да бъде записано, че етичните комисии на колегиите ще продължат да работят по същия начин до приемането на вторите промени. Това предложение обаче не е било прието (подобна разпоредба е била записана за комисията по атестирането например). При проверка на стенограмите от обсъждането на проекта на първо и второ четене в парламентарната комисия по правни въпроси не се вижда този въпрос да е бил поставен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. И „новите” влакове на БДЖ са за ремонт 0| 133 |27.06.2017 . Работник загина от токов удар в „Топлофикация – Перник“ 0| 359 |27.06.2017 . Кариери рушат Белоградчишките скали 0| 532 |27.06.2017 . Байрактаров: Дават ни отрови, за да обслужват корпоративни интереси! 1| 1199 |27.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах