Реклама / Ads
2| 4614 |11.08.2008 НОВИНИ

Евакуираха 400 пловдивчани заради изтичане на серен диоксид

.
Близо 400 мъже, жени и деца бяха евакуирани снощи от домовете си в кв. Гаганица заради изтичане във въздуха на серен диоксид. Няма пострадали.
 

Причина за замърсяването е теч от цистерна на фирма "Диоксид" ООД, обясниха от Гражданска защита. В резултат на аварията концентрацията на серен диоксид в епицентъра на обгазяването в квартал “Гаганица” е била 12 пъти над допустимата норма.

Опасността за обгазяване на хората е била съвсем реална, тъй като втечненият серен диоксид е по-тежък от въздуха, пада ниско и се вдишва, обясниха специалисти.

Изпускането на газа най-вероятно е започнало още предишната вечер, казаха от полицията. Жители на квартала усетили още в събота сладникава миризма, напомняща парфюм. Те са били изведени от домовете си, около които са патрулирали полицаи, за да предотвратят масови грабежи. В Диагностично-консултативен център 3 е бил разкрит евакуационен пункт, където да се подслонят живеещите в обгазения район, но едва десетина са се възползвали от него. Два пъти повече са наблюдавали работата на аварийните групи на улицата.

Не са извършвани масови профилактични прегледи, през медицински контроли са минали само тези жители, на обгазения район, които изрично са поискали. Двама души са прекарали нощта в Спешния център.

Авариралата цистерна е била оставена в двора на "Мототехника". От Гражданска защита са обработили площадката.

От полицията съобщиха, че ще бъдат назначени експертизи, които да установят кога и защо е възникнал течът на серния диоксид. Ще бъдат разпитани и всички, които могат да дадат информация по случая. Експерти на РИОСВ-Пловдив са направили оглед на авариралата цистерна и са започнали проверка на място във фирмата-собственик. Ако е нарушена нормативната уредба условия за съхранение на опасни химически вещества, ще й бъде наложена санкция, казаха от екоинспекцията.

Днес съдържанието на сериен диоксид във въздуха в района на теча е бил 100 микрограма на кубичен метър, което е три пъти под допустимите норми, тъй като средночасовата норма е 350 микрограма, обясниха от регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда. Късно снощи дежурните от Гражданска защита са замерили 45 милиграма на кубичен метър, което е 7 пъти над допустимите норми. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4489 |07.08.2008 ДСБ настоява парламентът да заседава извънредно заради фермерския протест . 12| 8734 |04.08.2008 Младен Червеняков и Сашо Томов ударили ЦСКА заради Жеваго . 5| 4768 |28.07.2008 М. Миков: МВР охранява Б. Борисов, но повече заради миналото му . 12| 4738 |24.07.2008 В. Сидеров: Бойкот заради политическата криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads