Реклама / Ads
15| 4949 |27.09.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: Невъзможно е за един месец рафинерията да се настрои за внос на неруски петрол

.
Евгений Кънев, икономист Източник: Стопкадър: Нова телевизия
”Невъзможно е за един месец рафинерията да се настрои за внос на неруски петрол. Невъзможно, защото за да може да се настрои към неруски петрол, това означава да има дългогосрочни договори с неруски производители на нефт.”
 

Това заяви в ефира на Нова телевизия икономистът Евгений Кънев.

 

"В момента "Лукойл" работи изцяло с руски нефт. А на практика, за да може бързо да намери друг петрол, трябва или да сключи спотови сделки. Това означава директно да купува на пазара, което винаги е по-скъпо и това ще отрази веднага нашия пазар. Или трябва да има дългосрочен договор, който не става бързо, тъй като капацитетът на неруски производители вече е зает. Така, че според мен, ако искаме да няма сътресение на пазара, трябва поне 5-6 месеца да минат от дерогацията, за да може постепенно да се мине, а не шоково", отбеляза експертът.

 

Във връзка с темата с цените на горивата, финансистът посочи, че не мисли, че те ще се вдигнат.

 

"Не мисля, защото тогава ще има много по-голям внос, ще стане атрактивен пазар за вносители, които в момента "Лукойл" държи настрана с лек подбив под пазарите цени в другите държави. Но със сигурност ще има около до 10% условно казано, ръст на цените", смята той.

 

Относно връщането на процента за ДДС за ресторантите, Кънев заяви, че това е била временна мярка и е трябвало да изтече тази година.

 

"Тя беше удължена даже веднъж. И след това става много трудно, непопулярно вдигането на данъци. Както виждате, на времето бяха взети 10%, които всички харесвахме и сега в момента е съществено трудна дискусията, ако се наложи да се качват данъците. Не, че някой е за това нещо, но искам да кажа, че когато неразумно се свалят данъците, след това е трудно да се върнат обратно и това също е проблем за всички нас. Ние сме бюджетът", допълни специалистът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9030 |26.09.2023 Евгений Дайнов: Руснаците да свалят този в Кремъл, преди валякът на репресиите да стигне до всеки един от тях . 21| 10061 |23.09.2023 Евгений Дайнов, DW: Путин е олицетворение на култура, която е замръзнала столетия зад европейската . 74| 9705 |23.09.2023 Радан Кънев: Кощунство е да прикриваш шпионите си под расото на Божия служител . 36| 9031 |17.09.2023 Евгений Кънев: Протестът на зърнарите е ”бой последен” на путинистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads