Реклама / Ads
0| 3601 |28.04.2022 НОВИНИ

Евгений Кънев: Нито на генетическо, нито на историческо ниво сме близки с Русия, по-скоро с Украйна

.
Евгений Кънев
В рамките на цивилизацията има битка какъв да бъде световният ред. Има групи държави, които искат да има правила, но има група държави, която смята, че трябва да се преразгледат основите на следвоенния международния ред и да се върнем към политиката на 19 век – времето на великите сили.
 

Това каза пред БНР макроикономистът Евгений Кънев, който е част от онлайн събитие на тема "Новият сблъсък на цивилизациите, войната в Украйна и противопоставянето между Изтока и Запада".

 

По думите му въпросът за националния интерес и за членството на страната ни в НАТО и в ЕС никога не е бил изговарян правилно:

"Така голяма част от българите не разбраха членството ни в НАТО и в ЕС, че това поставя България в съвсем различна ситуация. Със съюзници България е защитена и може да води политика като независима държава".

 

Кънев допълни, че е неразбираемо как може да се разбира като национален интерес България да има Русия на 100 км по въздух наблизо и да има около 200 000 руснаци, живеещи на нашето Черноморие.

 

"Западът е системата - силата на правото, Изтокът - правото на силата. Нито на генетическо, нито на историческо ниво сме близки с Русия, по-скоро с Украйна. Историците знаят, че Русия прави връзка с Европа през Киевска Рус, а България е дала на Украйна и азбуката, и първия патриарх, културното влияние, което идва през Европа".

 

Като макроикономист Кънев коментира и спрените от Русия доставки на природен газ. Според него проблемът е огромен, защото има едностранно нарушаване на договора.

"Ако се съгласим на руската схема, губим възможност за всякакви международни съдебни процедури срещу Русия и арбитраж, който лесно би осъдил Русия да ни обезщети за всички загуби и вреди, които тя ни е причинила при едностранното нарушаване на договора".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5352 |27.04.2022 Радан Кънев: Митрофанова си потегля за Москва - форма на плащане в рубли . 0| 5237 |26.04.2022 Евгений Дайнов: В управляващия елит се просмука скандалната българска черта - страхливостта . 0| 3227 |22.04.2022 Нито един коридор за евакуиране на цивилни няма да бъде отворен днес в Украйн . 0| 2900 |18.04.2022 Евгений Кънев: Кръщаването на българския културен център в Битоля на Ванче Михайлов е върховна глупост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads