Реклама / Ads
0| 3264 |14.04.2022 НОВИНИ

Евродепутат: След 10 дни ще има повече информация за ”Барселонагейт”

.
Къщата в Барселона
Сслучаят ”Барселонагейт” е обсъден много задълбочено. Разследването продължава и след 10 дни ще има повече информация от Евроюст. Това каза чешкия евродепутат Томаш Здеховски- ръководител на делегацията на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, посетила тези дни страната ни.
 

Евроюст е орган на Европейския съюз за съдебно сътрудничество, в който влизат полицаи, съдии и прокурори от 27-те страни членки и могат да правят разследвания.

Делегацията се е срещнала с организации на гражданското общество, разследващи журналисти, с премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, главния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и правителствени служители, свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България, включително от МВР, Сметната палата и Националното сдружение на общините.

 

"Срещите ни показаха необходимостта от опростяване на кандидатстването и управлението на европейските програми в страната, липсва единна, ясна методология за управление и докладване на европейските проекти, трябва да се засили и диалога и сътрудничеството между отговорните институции", заяви Томаш Здеховски.

 

„Призоваваме за по-голяма прозрачност и анализ на финансираните от ЕС проекти и за непрекъсната и ефективна борба с корупцията в България. Очакваме българските власти да въведат реални промени в съдебната система и прокуратурата, където досега разследванията не водят до видими резултати", каза още той, цитиран от "Сега".

 

Делегацията от Европарламента се е запознала и със скандални случаи във фонд "Земеделие" на завишени цени по проекти за закупуване на селскостопанска техника. "Цената на един трактор тук, закупен с европари, излиза четири пъти по-висока от тази в Германия или Нидерландия", посочи чешкият евродепутат Томаш Здеховски. Той обясни, че има много сигнали и за нарушения по ОП "Регионално развитие", при която в търговете съгласувано участват три фирми. "Ако нормалната цена на проекта е за 30 млн. евро, се подават три оферти за 80, 90 и 110 млн. евро. Същото се случва и с техниката - предлагат се цени с двойно и тройно по-високи. А цените на производител може лесно да се проверят в Гугъл. Институциите не може ли да правят тези проверки?", попита чешкият евродепутат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3157 |14.04.2022 Прокуратурата се вживя в ролята на последна инстанция за истината. Казва кой лъже и кой не . 0| 14401 |12.04.2022 ”Падна” шефска глава след удълбочаване на Варненското езеро заради ТЕЦ-а на Доган . 0| 3791 |12.04.2022 Проф. Минеков: Борисов трябваше отдавна да е в затвора, още след тъжното интервю с Мишо Бирата . 0| 3046 |12.04.2022 МВР: Прокуратурата отмени 15 спецоперации срещу престъпни групи в последния момент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads