Реклама / Ads
4| 7374 |11.12.2022 НОВИНИ

Евродепутатът П. Витанов: Лицемерие! Повечето от българския парламент не искаха Шенген

.
Петър Витанов
”Половината, което гледате в българския парламент е чисто лицемерие. Повечето не искаха да ни приемат в Шенген, дори и нашите политически партии. Защото не искаха да направят подарък на президента Радев и неговото правителство. Големите партии да не мислите, че бяха много активни в този процес по търсене на решение? Това би дало допълнителен политически тласък, легитимност и доверие на всяко едно правителство по чието време този въпрос успее да бъде решен”.
 

Това каза пред Евронюз България ръководителят на делегацията на социалистите в Европейския парламент Петър Витанов.

 

Разделянето на България от Румъния за Шенген за малко не се случи. Благодарение и на българската дипломация успяхме да избегнем най-лошия вариант, посочи Витанов.

 

Сега предстои шведско председателство с крайно дясно управление и не смятам, че е редно да повдигаме повторно въпроса за Шенген, защото политическата нестабилност в България ще продължи и през следващите 6 месеца. По-добре да имаме едно постоянно правителство, което да може да поема дългосрочни ангажименти, за да стоим по-добре в очите на Европа.


След това испанското председателство през втората половина на 2023 г. има шанс след като нещата се нормализират този въпрос да излезе на дневен ред и да получи своето окончателно решение.


"Опитът за разделение е факт, той продължава активно. Съвсем разбираемо е, румънците имат интерес да решат своя въпрос първо, така че ние не можем да се сърдим. Просто смятаме, че то не е целесъобразно нито политически, нито юридически, нито рационално, защото в крайна сметка Дунав не може да бъде шенгенска граница", обясни Витанов.

Нито Европа, нито една от двете страни имат интерес от разделяне. Трябва да продължим да бъдем в пакет, защото сме по-силни.


"Не виждам надежда, че може да има правителство. Ако някой е решил да прави еквилибристики с падащ кворум, ходене до тоалетната и подобни гимнастики, не мисля, че е в интерес на собствената му партия. Дори и да ги направят, това няма да има дългосрочно стабилизиращо действие", заяви Петър Витанов по повод опитите за създаване на кабинет у нас.

 

Според него политическата нестабилност доведе до там, че улисани и във вътрешните проблеми, не обърнахме достатъчно внимание на Шенген. Кой е виновен няма абсолютно никакво значение и е най-малко продуктивната тема за разговор. По-важно е какво правим оттук-нататък.


Колкото до третия мандат и действията на Борисов, според мен те са опит да се торпилира всякакъв опит за правителство с третия мандат. Имаме основание да мислим, че президентът може пак да връчи третия мандат на БСП от някакъв реверанс към левите хора. Би могъл да го връчи и на бившия министър председател в служебния му кабинет, който е част от неговия екип през годините. Не вярвам да го връчи на ДПС и „Възраждане“, защото това би било не чат толкова продуктивно от гледна точка на създаване на правителство. Ръководството на нашата партия има най-силно желание да се сформира кабинет. Изглеждат най-ангажирани с този процес. Но на когото и да го връчи просто няма да има кабинет, категоричен е евродепутатът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3529 |08.12.2022 Николай Витанов: По-вероятно да препиете по Коледа, отколкото да ви хване Ковид . 2| 3630 |28.11.2022 Петър Витанов: Ако някой в БСП мисли да прави замаскирана коалиция с ГЕРБ, „Позитано“ ще му се стори тесен . 1| 3290 |25.11.2022 Петър Витанов: „Митовете за БСП след 1989 г.“ оборват популярни пропагандни клишета . 4| 3309 |25.11.2022 Проф. Витанов: Ковидът е достатъчно забавен. Пазете се, къси клечки ще има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads