Реклама / Ads
2| 7657 |12.06.2007 НОВИНИ

Европейската обиколка на Буш бе като на човек, бягащ от закона

.
„Приятно ми е да посетя вашата красива страна,” каза американският президент Джордж Буш на Георги Първанов вчера сутринта. Той прекара цели 20 часа в „красивата страна”, половината от които в хотелската си стая. Това е цяла вечност за президент на САЩ. Буш не е от онези, които си губят времето. Все пак това е човекът, който отиде в Индия и не посети Тадж Махал.
 

Интърнешънъл Хералд Трибюн

При все това европейската му визита постави нов рекорд за скорост. Буш остана в Хайлигендам (Германия) два дни, за да участва в среща на лидерите на най-богатите демократични страни в света. Той прекара две нощи в Рим в дома на посланика на САЩ Роналд Спогли, старо другарче от Харвард. Спор няма, че Спогли е заслужил уважението на държавния глава. Той е дарил над $100 000 за всяка от предизборните кампании на Буш. Обикновено поведението на американския президент е като на човек, бягащ от закона. „За мен е чест да бъда първият президент на САЩ, посетил Албания по време на своя мандат - каза Буш на албанския премиер Сали Бериша в понеделник. - С нетърпение очаквах това посещение.” Буш прекара осем часа в Албания.  Това бе нищо в сравнение с Полша, където Буш бе поканен на вечеря в частното имение на президента Лех Казински. Имението е разположено на много красиво място с изглед към искрящото Балтийско море. „Това е третото ми посещение в Полша,” каза президентът. „Никога не сме били в тази част на страната ви. Очарован съм”.  Той изрече тези думи в самолетен хангар в Гданск, пред който бе паркиран Еър Форс Едно (президентския самолет). По този начин Буш имаше възможност да се измъкне бързо след тричасовия си престой. Буш предприе шест самолетни полета и поне още толкова с хеликоптер по време на посещението си в Европа. В Германия бе споходен от стомашно неразположение и остана в хотелската си стая цяла сутрин. Предвид всичко това, причудливите му словосъчетания не изненадаха никого.   

„Аз го наричам Джордж,” каза Буш за Първанов в Националния Археологически Музей. Направи драматична пауза, след което добави: „Той ме нарича Джордж.”

Буш похвали Първанов за членството на България в НАТО и обърка синтаксиса. „Гордеем се, че стоим редом с вас в НАТО,” каза Буш. „Това са големи постижения за тази страна и българите трябва да се гордеят с постиженията, които са постигнали.” По-късно Буш се срещна с десет бивши и настоящи студенти в Центъра за образование и култура на Американския Университет в България. Измежду тях имаше няколко българи, сърбин, жител на Косово, албанец и млада афганистанка. Целта на събитието бе да се изтъкнат ползите от образованието с оглед на икономическото развитие и културните разбирания. Буш демонстрира изключително културно разбиране докато говореше с Нита Гожани, момиче от Косово с пурпурна коса. Тя сподели, че е учила в Хаваите.   „Да не си била от ония, сърфистките?” попита президентът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 1596 |18.04.2024 Елена Йончева: Ще връщаме мигранти в Турция и Мароко . 4| 1991 |18.04.2024 Журналистът Христо Христов: Държавата е дала нула стотинки за мемориали свързани с тоталитарния режим . 2| 2323 |18.04.2024 Съдия Емил Дечев: Прокурори се правят на "ни чул, ни видял" за Нотариуса . 2| 2138 |18.04.2024 The Financial Times: Иран заплаши Израел с промяна на ядрената си политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads