Реклама / Ads
1| 5856 |30.06.2016 НОВИНИ

Фармацевтични компании са давали пари в брой на лекари

.
Милиони левове от фармацевтични компании за български лекари. Медици са получавали пари в брой и са пътували у нас и в чужбина за научни форуми на издръжката на фирми за лекарства. Това показват официалните данни на 22 компании.
 

Една от фармацевтичните компании разкрива, че е дала 135 000 лева само за хонорари и то не само за лекари. В публичните списъци се виждат имената и на медицински сестри, получавали хонорари от над 9000 лева. По думите на фармацевтичните фирми, парите се дават срещу знания, в много от случаите за лекции, цитира НТ.

 

Лекарите, които са се съгласили данните им да бъдат публични, смятат, че във връзката между фармацията и медицината няма нищо порочно, а напротив - така се развиват новите технологии в бранша. Пациентските организации обаче имат резерви.

Като показваме парите, показваме и чистата си съвест - обясняват и фармацевтичните компании, и лекарите. Христо Димитров е пътувал с паричната помощ на фирми за лекарства. Признава го и не вижда проблем. Идеята на уредените законово отношения е лекарите да разберат за новите технологии във фармацията, а фармацевтите - в медицината.

 

Според публичните данни, фармацевтичните компании са поемали разходите на лекари между 50 лева и 5700 за регистрация във форуми. За изнасяне на лекции и заради ценността им в науката медици са получавали хонорари от 15 лева до 17 000. Най-големите лекарски семинари са в Европа и Съединените щати.

 

Крайната цел на парите за семинари - лекарят да е подготвен да предпише най-доброто. Пациентите обаче гледат с недоверие на това. Искат държавен фонд за иновации в медицината, където фармацевтите да си влагат милионите, но под контрола на властта.

От публичните данни се разбира, че освен да плащат за знания, фармацевтичните компании са и дарявали лекарства на клиники по ревматология, онкология и многопрофилни болници в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4179 |10.05.2016 В. Божков, Т. Батков, Баневи и още 50 български компании са в Панамските документи . 0| 4134 |14.04.2016 Окончателно: Авиокомпаниите ще дават данни за пътниците си . 0| 4513 |30.03.2016 Задържаните полицаи не пазели дилъри, а продавали дрога . 11| 4356 |14.01.2016 И в ГЕРБ създавали опозиционно крило

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads