Реклама / Ads
0| 2283 |19.09.2024 НОВИНИ

ФБР разби втора китайска хакерска група, засегнала хиляди устройства по света

.
Американските власти са разбили втора голяма китайска хакерска група. Flax Typhoon е засегнала хиляди устройства, съобщава "Ройтерс", като цитира директора на ФБР Кристофър Рей.
 

Изявлението на Рей бе направено по време на конференция за киберсигурност във Вашингтон. Той предупреди, че ФБР ще продължи да се сблъсква с китайските хакери, подчертавайки, че победата срещу Flax Typhoon е "само един рунд в много по-дълга битка". Операцията срещу групата е била проведена миналата седмица. Дейността на Flax Typhoon е насочена към критична инфраструктура, но също така засяга корпорации, медийни организации, университети и правителствени агенции.

 

Flax Typhoon се управлява от китайската компания Integrity Technology Group, която се представя като ИТ фирма, но всъщност "събира разузнавателна информация и извършва операции за китайските служби за сигурност".

 

Кибер служители от Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия също обвиниха Integrity Technology Group за ръководенето на кибератаки, като заявиха, че до юни 2024 г. групата е засегнала над 250 000 устройства по целия свят. Китайското посолство във Вашингтон отговори с обвинения към САЩ, че прибързано са направили "необосновани заключения и необосновани обвинения". Те заявиха, че Пекин предприема мерки срещу "всички форми на кибератаки".

 

Отбелязваме, че по-рано хакерска група, известна като "Volt Typhoon", привлече вниманието на западните служби след като беше идентифицирана миналата година като отговорна за кибер саботажи срещу критичната инфраструктура на САЩ. Американски официални лица твърдят, че групата е подкрепяна от китайското правителство, докато Пекин я определя като престъпна организация за откупи. Заместник-държавният секретар на САЩ, Кърт Кембъл, подчерта, че предизвикателствата, които Китай отправя към САЩ, надхвърлят тези от Студената война, като обвини Пекин в пряка подкрепа на руската отбранителна индустрия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2262 |19.09.2024 Писателят Иво Иванов: При толкова много партии и коалиции като отидеш до урната всъщност избор нямаш . 1| 2243 |19.09.2024 Електрохолд представя нови продукти и услуги на Международния технически панаир в Пловдив . 2| 3892 |19.09.2024 Недялко Славов: Да не си мерим чалгите, а да се прегърнем . 4| 2832 |19.09.2024 Политологът Димитър Ганев: Ще минат поколения докато станем правова държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads