Реклама / Ads
0| 3933 |26.07.2016 НОВИНИ

На финала: Парламентът гласува съдебната реформа

.
Депутатите ще разгледат на извънредно пленарно заседание на второ четене втория пакет промени в Закона за съдебната власт. Те трябва да обезпечат направените в края на 2015 г. изменения в Конституцията за съдебната власт. Приема се, че това ще бъде един своеобразен край на съдебната реформа, тъй като в закона се урежда работата и структурата на органите на съдебната власт.
 
Депутатите ще дебатират по разписаните подробно текстове за реформа в прокуратурата, увеличаването на съдийското самоуправление, промените в атестирането на магистратите и детайлите около новите дейности на Инспектората към ВСС.

Промените бяха дискутирани в рамките на четири заседание в правната комисия на парламента. Най-обсъждани бяха увеличаването правомощия на общите съдийски събрания, срещу които остро се възпротиви ДПС с доводът, че ще доведат до „анархия“, както и новите правомощия на Инспектората към ВСС.

Комисията реши, че всеки, който подава анонимен сигнал срещу магистрат, включително и срещу „тримата големи”, освен трите имена и адреса си, ще си дава и ЕГН-то. Също така членството в съсловната организация ще се декларира от магистратите и ще влиза в регистър на ВСС. Правилото обаче няма да важи за „персонифицирани или неперсонифиицрани организации с нестопанска цел“ и по точно за масонските организации, както стана ясно на едно от заседанията.

От прокурорската реформа се отхвърли предложението на Радан Кънев за създаване на зам.-главен прокурор по корупцията по високите етажи на властта. Въпреки това депутатите приеха да има децентрализация на прокуратурата и повече отчетност на главния прокурор, промени одобрени и от самото държавно обвинение.

Въпреки ясните и конкретни текстове за съдийското самоуправление, народните представители сложиха в тях думичката „може“, от което следва, че общите събрания на съдиите могат т.е. може и да не може, да изслушват всички кандидати за свои председатели в съответния съд, както и да ги номинират и изслушват.

Правната комисия гласува още, оттук нататъкпредседателите на съдилища да управляват не повече от два мандата, без значение дали последователни или не, в един и същ орган на съдебната власт.  До този момент такова ограничение нямаше и имаше шефове, които заемаха постове повече от 10 години.

По въпроса за новите правомощие на Инспектората на ВСС, правосъдното министерство предлага всички съдии, прокурори и следователи да подават имуществените си декларации пред Инспектората, а не пред Сметната палата като досега. Пред него ще се отчитат и за конфликт на интереси,а инспекторатът ще извършва проверки – на имотните декларации, за конфликт на интереси, за почтеност, независимост и за действия, които накърняват престижа на съдебната власт. При констатиране на проблеми и несъответствия – сезира съответната колегия на ВСС за на дисциплинарно наказание или за установяване на конфликт на интереси. Проверките започват включително по сигнали, но не анонимни.

Друг момент, който ще се разреши в пленарната зала е  членовете на ВСС и на ИВСС да могат да се завърнат в системата на по-висока от заеманата отпреди длъжност. Предложението е на БСП и ПФ, но не беше прието на косъм от депутатите, потвърди се предложението на правосъдното министерство след приключване на мандата си като членове на ВСС магистратите да се върнат на същата или равна по степен длъжност в съдебната система.

Очаква се депутатите да заседават цял ден по промените, тъй като законопроектът е над 200 параграфа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4069 |21.07.2016 Гутериш води след тайно гласуване за ген. секретар на ООН . 3| 7882 |19.07.2016 Само във Фрог: Млади и образовани гласуват за референдума на Слави . 1| 8400 |15.07.2016 Цветанов заповядал да се гласува за протеже на Горанов и Пеевски . 0| 4000 |14.07.2016 Експерт: Парламентът прави ключови назначения задкулисно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads