Реклама / Ads
0| 3460 |30.07.2022 НОВИНИ

Фон дер Лайен: Русия спря или ограничи доставките на газ към 12 страни от ЕС

.
Урсула фон дер Лайен
Русия намали частично или напълно спря доставките на газ за 12 страни членки на ЕС. Това изявление направи председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в интервю, публикувано в събота за португалския вестник Diario de Noticias.
 

"Русия целенасочено спря изцяло или частично доставките за 12 страни-членки, очерта версията си за събитията тя. Трябва да се подготвим за по-голямо намаляване или дори пълно спиране на доставките на руски газ". Според шефа на ЕК ангажиментът за намаляване на потреблението на газ с 15% ще помогне за „попълване на запасите [на европейските хранилища] преди зимата“.

 

"Сега ЕС се обръща към по-надеждни енергийни партньори", каза тя. "Вече имаме рекордни обеми доставки на втечнен природен газ (LNG) от Съединените щати. И получаваме все повече и повече газ от Норвегия, държавите от Персийския залив , Алжир или региона на Каспийско море.” . "Все по-голям брой държави интензифицират производството си. И резултатите са видими", казва фон дер Лайен. "През първата половина на 2022 г. внесохме допълнителни 38 милиарда кубически метра LNG и газ, транспортирани по тръбопроводи извън Русия. ” „Този ​​обем повече от компенсира намалението на доставките на газ по руската тръба с 28 милиарда кубически метра“, добави тя.

 

"Страните членки поеха колективен ангажимент да намалят потреблението на газ с 15%", припомни шефът на ЕК. "С такова намаление можем да прекараме тази зима в безопасност". "Всяка страна сама решава как ще постигне тази цел - обясни тя. - Само при пълно спиране на доставките на руски газ и сериозно влошаване на ситуацията, целта ще стане задължителна". „Много е важно всички да разберат, че шок в една страна от ЕС ще доведе до катастрофални последици за цялата ни икономика“, добави фон дер Лайен.

 

Съветът на ЕС прие във вторник предложения от ЕК план за доброволно намаляване на потреблението на газ в общността с 15% от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. Предвижда се и възможност за преминаване към втора, задължителна фаза на намаляване на потреблението със същите 15%, ако ЕК прецени, че има заплаха от спиране на доставките, и обяви "общонационална тревога".






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10107 |30.07.2022 Кирил Добрев удари Нинова: БСП участва в кабинет срещу Русия, а всички на ”Бузлуджа” са русофили . 0| 6339 |29.07.2022 Рибата в морето, Биков спряга правителство в няколко варианта . 0| 3177 |29.07.2022 Зеленски: Никой по света не инвестира в тероризъм повече от Русия . 0| 2766 |28.07.2022 Русия е завзела ТЕЦ „Углегорск“ в Източен Донецк, потвърди съветник на Зеленски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads