Реклама / Ads
1| 3628 |05.12.2023 НОВИНИ

Форумът на СИНПИ, КПВО и „България 2050“: Демографската криза може да се реши единствено с национален консенсус

.
Демографската криза може да се реши единствено с национален консенсус между всички политически сили, независимо дали са управляващи или опозиция. Всички те да поемат дългосрочен ангажимент по няколко ключови политики, които да бъдат устойчиви, да не се променят и да бъдат следвани независимо от това кой е на власт.
 

Около това се обединиха участниците в Дискусионния форум „Образованието – ключ за решаване на демографските проблеми“, организиран от Стратегическия институт за национални политики и идеи, Камарата на преподавателите от висшето образование и Гражданска инициатива „България 2050“.

 

В събитието взеха участие председателят на Комисията по образованието и науката на НС Красимир Вълчев, който направи встъпителното изказване на форума, и заместник-председателят на Комисията по образованието и науката на НС Елисавета Белобрадова.

 

Ключови изказвания имаше и страна на конституционния съдия, университетски преподавател и общественик проф. д.ю.н. Атанас Семов, на дългогодишния ректор на УНИБИТ проф. д.ик.н. Стоян Денчев и на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева.

 

„Демографските кризи и демографските проблеми започват да се решават още от класната стая“, каза при откриването на събитието д-р Калоян Паргов – председател на СИНПИ, перифразирайки Ото фон Бисмарк, че „войната се печели в класната стая“.

 

Той припомни ирландския модел за справяне с демографската криза в средата на XX век. Тогавашният премиер на Ирландия Шон Лемас поставя образованието в центъра на решаването на проблема посредством мащабни инвестиции в него с аргумента, че „ако мислим за десетилетия напред и най-вече за това утре да не сме толкова бедни, колкото днес, трябва да започнем още сега с образованието“.

 

„То е ключово, защото има отношение и към неравенствата, и към бедността, която днес се е възцарила по нашите географски ширини. Защото колкото си по-образован, се счита, че толкова е по-голям шансът да се справиш в този все по-сложен и объркан свят“, посочи Паргов.

 

Проф. Борислав Борисов – председател на УС на КПВО, изтъкна, че целта, която са си поставили организаторите е да се търсят решения.

 

„Уверявам Ви, че тази наша цел не се изчерпва с днешния форум и няма да спре да ни мотивира оттук нататък да продължаваме да търсим разрешаване на тези проблеми, защото те изискват комплексни решения, за да бъдат пречупени негативните тенденции“, обясни той.

 

„А дали официалните институции ще ни припознаят като социално-икономически партньори, които сме готови абсолютно безрезервно да ги подкрепяме при намирането на управленски решения, то вече зависи от самите тях“, заяви проф. Борисов.

 

По думите на Валентин Съйков – председател на УС на ГИ „България 2050“, взаимната връзка между демография и образование е много силна.

 

„Причините за намаляването на българското население са две основни. Едната е нетната миграция към чужбина, другата е намаляващата раждаемост“, каза той и допълни, че и в двете посоки има изключително силна връзка с образованието.

 

„Ние можем да задържим хората в нашата страна, само ако имаме една високоефективна, добре работеща икономика, която предлага жизнен стандарт не по-лош, отколкото в другите средноевропейски страни“, обясни Съйков.

 

Според него на тази икономика са необходими две неща – пари за капиталовложения и високообразовани, квалифицирани хора, които да работят във високотехнологичните отрасли, от които имаме нужда.

 

Доц. д-р Красимира Славева – член на УС на Съюза на учените в България представи доклад на тема „Образованието в България във времена на демографска криза – състояние, проблеми и предизвикателства“.

 

Проф. н.д. Борислав Борисов представи съвместния си доклад с проф. д.т.н Маруся Любчева „Образование – демография или демография – образование“.

 

Доц. д-р Алексей Пампоров от Института по философия и социология към БАН говори по темата „Образование и раждаемост: мисията е възможна“.

 

Докладът на доц. д-р Спас Ташев – ръководител на Департамента по демография в ИИНЧ към БАН, бе посветен на „Необходимостта от нов образователен подход като ключ към повлияването на демографските процеси“.

 

Посланик Владимир Данчев - председател на УС на Българо-финландско дружество за приятелство, представи дългогодишните си впечатления от опита на Финландия в сферата на образованието.

 

В дискусионната част на форума бяха представени и обсъдени множество конкретни експертни предложения и решения. Те ще бъдат обобщени от организаторите и ще залегнат в общ меморандум, който ще бъде публично представен и предоставен на Народното събрание, Президентството, Министерски съвет и всички ангажирани с проблемите на демографията и образованието институции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3863 |05.12.2023 Смилов очаква добри новини за Шенген още на Коледа и сглобката да издържи и след март . 12| 3729 |05.12.2023 Путин пак заобикаля Хага. Посещава ОАЕ и Саудитска Арабия . 0| 3852 |05.12.2023 Везенков не успя да изведе Сакраменто Кингс на полуфинал в In-Season турнира . 2| 6296 |05.12.2023 Драма в с. Маноле: Мъж уби родителите на жена си, а после се самоуби /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads