Реклама / Ads
1| 10002 |13.05.2019 НОВИНИ

СГС потвърди: Фандъкова незаконно е уволнила директорката Мариана Иванова

.
Мариана Иванова с адвоката си
С решение от 9 май 2019 г., Софийския градски съд в тричленен състав с докладчик съдията Любомир Луканов потвърди решението на Софийския районен съд, с което се отмени като незаконно уволнението от декември 2017 година на Мариана Иванова – директор на Детска градина № 164 „Зорница“ – кв.Горна баня, София, извършено от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.
 

През февруари тази година, състав на Районният съд в София с председател съдията Филип Савов отмени уволнението и възстанови Иванова като директор на детската градина в китния столичен квартал. Съдът се бе мотивирал, че уволнението е незаконно поради това, че преди да бъде наказан даден служител, следва да бъде поискано от него сведение дали не страда от болест, която му дава предварителна закрила по закон, снемането на която става само от Инспекцията по труда.

В случая Мариана Иванова е страдала от исхемична болест на сърцето, а дисциплинарно-наказващия орган е проявил небрежност, като не е поискал предварително информация от нея дали не попада под закрилата на закона, а директно я е уволнил.

 

Втората съдебна инстанция изцяло е подкрепила мотивите на първоинстанционния съд и учебниково ги е допълнила, посредством изложения от безпротиворечивата в годините практика на Върховния касационен съд, относно такива уволнения.

Според СГС, Мариана Иванова не е укрила, че страда от такава болест, тъй като тя е нямала законово задължение да дава предварителна информация за нея на Кмета на Столична община. Само ако такава информация и е била поискана и тя не е дала, едва тогава било налице отпадане на закрилата, поради затаяване на този факт.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.


Припомняме, че Мариана Иванова беше уволнена през декември 2017 г. по обвинения за надпланов прием на хронично болни деца. Тези обвинения обаче не се доказаха в съдебното производство, а тезата на Столична община за такива нарушения беше направена буквално на пух и прах от компютърната експертиза на вещото лице.

 

В същото време се оказа, че в други детски градини в София директори са приемали много деца над предвиденото в наредбата, но Кметът Фандъкова дори не им е наложила дисциплинарно наказание.

 

С такова остана само Иванова, която е напът да се завърне на бял кон на старото си работно място.


Адвокат на директорката е пловдивчанинът и специалист по трудово и административно право Кристиан Гьошев, който специално за FROG заяви: „Очаквана победа. Никога не съм се съмнявал в крайния изход на делото, дори същото да се бе гледало по същество. Един достоен, работлив добър човек в лицето на Мариана Иванова беше изхвърлен на улицата от политическата клика, просто защото нямаше гръб.“.

 

На въпрос дали очаква от детската градина да обжалват, Гьошев заяви: „При всички положения те ще обжалват това решение с цел Иванова по-късно да се върне на работа, тъй като и те са наясно с крайния резултат. Заместник-кметът Чобанов ще даде знак и жалбата ще бъде подадена. Макар Столична община да не е страна по делото, последното изцяло е под контрола и надзора на местната администрация.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4405 |08.05.2019 НС даде право на неизбежна отбрана при незаконно нахлуване нощем . 3| 4552 |01.05.2019 "Спаси София": Фандъкова да си ходи заради лошите и скъпи ремонти . 11| 4414 |30.04.2019 Фандъкова отрече да е купувана пейка за 10 бона, но щяла да провери . 5| 4283 |30.04.2019 Калоян Паргов: Фандъкова носи отговорност за пейките за 10 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads