Реклама / Ads
5| 11053 |11.05.2017 НОВИНИ

Фрогоко: И Ненчев се присмя на Каракачанов за военното обучение

.
Няма ли кой да каже на Каракачанов, че пак открива колелото.... Източник: БГНЕС
Даже и военният земеделец Николай Ненчев се присмя на новият министър на отбраната Красимир Каракачанов, който ще въвежда военното обучение в училищата. Ненчев правилно каза, че то вече е въведено, но се изфука, че го е сторил той. А военно обучение в 9-ти и 10-ти клас започнаха да имат още от 1 декември 2013 г.
 
Условията за връщането на военно обучение бяха разписани в наредба, приета от Министерския съвет. В нея се казва: На 1 декември се въвежда начална военна подготовка за учениците в 9 и 10 клас. Тази подготовка е в рамките на 5 часа.
Обучението ще се провежда в часа на класния под негово ръководство и военнослужещ, определен със заповед на министъра на отбраната, цивилен служител от териториалните структури на Централното военно окръжие или цивилно лице на граждански договор. Преподава се в над 4500 паралелки в цялата страна. Министър тогава беше Ангел Найденов.

Проблемът е, че и по тази тема военният министър Красимир Каракачанов се изказа неподготвен. А има претенции, че е готов за този пост. Има и съветници, които биха могли да му подскажат правилните решения, за да не се излага пред народа и армията. Още повече, че по тази тема не му е необходим допуск за класифицирана информация.

Експертите са на мнение, че би било правилно да се говори за осъвременяване на учебните планове за военното обучение  или преработването им от специалисти от министерството на отбраната и министерството на образованието. С акцент върху практическата част на часвете и занятията.

Припомняме, че военното обучение  в училищата отиде в нафталина още през далечната 1990 г. Днес оживява само в спомените на поколенията на 50 и повече години за „калашника”, първата целувка между боровете и буките и шумните забави в гората

Калин Джумайски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5290 |10.05.2017 Фрогоко: България се сниши пред „Газпром”, Полша и Унгария дрънкат оръжия . 1| 3868 |10.05.2017 Ненчев доволен, че ощетил МИГ . 1| 3516 |09.05.2017 Николай Ненчев застава пред съда за МИГ-29 . 3| 4278 |04.05.2017 Фрогоко: Пеевски подгони Хр. Ангеличин заради Дипломатическия клуб?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads