Реклама / Ads
20| 4855 |09.06.2016 НОВИНИ

”Галъп”: Българите не вярват на политиците

.
В последните месеци премиерът Бойко Борисов се ползва с доверието на една трета от българите и недоверието на малко над половината. Останалите 15% се колебаят. Това показват данни на „Галъп интереншънъл“ за доверието в основни личности. Социологическата агенция представя обобщена картина за доверието в различни личности в ежемесечните изследвания в рамките на последните 12 месеца.
 
„Галъп” представя данните във връзка с предстоящите президентски номинации и с повишения интерес към темата за личностите в българския обществен живот.

„Галъп интернешънъл” отбелязва, че в данните от последните 12 месеца се долавя влиянието на местните избори от края на октомври и началото на ноември, които доведоха до безспорната победа на ГЕРБ. Поради тази причина положителните оценки за всички, които са свързани с управляващата партия, са получили и известно конформистко повишение, а по-късно се върнали в обичайни рамки.

Социолозите отбелязват също, че отвъд влиянието на изборите, в данните не се наблюдавала особена динамика.

В последната една година положителните оценки за президента Росен Плевнелиев са достигнали до нива от около една четвърт. Отрицателните пък са над 60 %. Останалите се колебаели в отговорите си.

Недоверието към вицето Маргарита Попова се движи над 50 %. Доверието към нея било около една четвърт. Колебаещите са се в рамките на 15 %, а 7 % не са чували за нея.

През последната година столичната кметица Йорданка Фандъкова и еврокомисарката Кристалина Георгиева са събирали чувствително положителни оценки. Лека преднина се забелязва при Георгиева. В последните дванадесет вълни на месечни изследвания близо половината от запитаните изказват одобрение за тях, а около една трета - недоверие. Петнайсетина процента се колебаят.

Над 70 % е недоверието към вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева в последните 12 месеца. Доверието към нея се движи около 12 %. Останалите се колебаят.

Под 20 % се колебае доверието в министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и МВР-шефката Румяна Бъчварова. И при двамата недоверието в рамките на 60 %. 15-ина % се колебаят в доверието си към Москов, а останалите твърдят, че не били чували за него и не са запознати с работата му. Социолозите коментират, че нивата на доверие са сравнително добри, макар че били по-ниски в сравнение с предишни периоди, когато с изказванията и дейността си Петър Москов е привлякъл внимание.

Колебанието към Бъчварова също се движи в рамките на 15 %. А онези, които не са чували са под една десета.

Социологическите данни показват, че икономическият министър Божидар Лукарски в последната една година има една десета доверие. Недоверието към него е 60 %. 15 % са колебаещите се и 15 % са неразпознаващите го.

Сред най-популярните министри е Вежди Рашидов, който се ползва с около 20 % доверие. Близо 60 % от анкетираните нямат доверие към министъра на културата. Близо 20 % са колебаещите се, а незапознатите са малцина.

Сред одобряваните министри остава регионалната министърка Лиляна Павлова, макар напоследък доверието в нея да среща предизвикателства. Около една трета казват „да“, близо половината – „не“, около 13% колебаещи се и 5% незапознати.

Финансист номер 1 Владислав Горанов се ползва с доверието на по-малко от една десета от запитаните. Недоверието към него е над 50 %. Около 15 % са колебаещите се, а около 20 % - неразпознаваемост. Социолозите долавят известен риск за доверието към Горанов в последните месеци.

Около 10 % е доверието към първия ни дипломат Даниел Митов. Недоверието към него е около 45 %. Неразпознаваемостта е близо една трета, а над една десета се колебаят. Много подобна е картината и при земеделската министърка Десислава Танева. Сходна е ситуацията и в първите месеци на правосъдната министърка Екатерина Захариева.

От „Галъп” отбелязват, че доверието към новата социална министърка Зорница Русинова тепърва ще се тества. Тя била все още слабо разпознаваема. Предшественикът й Ивайло Калфин бил един от сравнително одобряваните министри. Доверието към него било над 20 %, а недоверието – около 55 %. Процентът на колебаещите се е под 20 %, а на тези, които не го разпознават – около 5 %.

Забелязва се, че транспортният министър Ивайло Московски ставал все по-разпознаваем. Незапознатите с него били около 15 %. Доверието е също около 15%, недоверието – над 50%, а колебанието – също петнайсетина процента.

При екоминистърката Ивелина Василева се наблюдавала чувствителна неразпознаваемост. За над една трета от хората Василева е неразпознаваема. Доверие в нея имат под една десета. Доверието било над 40 %, а останалите се колебаели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4070 |08.06.2016 Нейнски: Българите, идващи в Турция, да внимават много! . 30| 12772 |01.06.2016 Г-н Борисов, ще чуете ли най-после българите от Македония за гражданството? . 25| 5459 |31.05.2016 Кр. Георгиева: Иска ми се българите да купуват еднопосочни билети за България . 9| 4370 |10.05.2016 Манолова: Българите зад граница са работодатели на В. Симеонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads