Реклама / Ads
20| 5136 |01.08.2013 НОВИНИ

Галъп: Кабинетът Орешарски не трябва да има пълен мандат

.
Мнозинството български избиратели са на мнение, че правителството на Пламен Орешарски не трябва да има пълен мандат, а едва 21% са на обратното мнение, сочат данните от национален представителен експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл", част от собствен изследователски проект.
 

За избори веднага се обявяват 15% от интервюираните; за избори до края на годината - 26%; за избори до 12 месеца - 30%, пише 24 часа. Същевременно обаче нацията остава поляризирана и силно разделена, огромното мнозинство от гражданите не виждат действена алтернатива на двете големи политически партии от статуквото. Към момента БСП има малка преднина (в рамките на статистическата грешка) пред ГЕРБ, а реформаторският блок, по чисто механичен принцип, набира около 6% потенциал.

 

Продължаващите близо два месеца протести са в центъра на масовото съзнание - 57% от избирателите твърдят, че ги следят редовно.

Водеща медия в това отношение е телевизията, като на второ място, далеч пред вестниците и радиото, е интернет и социалните мрежи. Като цяло, мнозинство от 43% намира медийното отразяване на протестите за обективно, но значим брой избиратели -30%, го определят за пристрастно. В тази почти една трета недоволни от отразяването на протестите избиратели по-голямата част (19%) считат, че медиите изкривяват в полза на протестиращите срещу правителството, а по-малката част (11%) виждат пристрастност в полза на правителството.
 

Мнозинството български избиратели определят като нормални и в рамките на закона и действията на протестиращите (68%), и действията на полицията (64%). Малко над една пета (22%) намират поведението на протестиращите за агресивно и извън закона. Същата нагласа, но към полицията, имат близо една четвърт (24% от гражданите). Това са мненията за обичайния ход на ежедневните събития - коренно различни са оценките за нощта на сблъсък около парламента и блокирането на депутати, журналисти и министри вътре. Мнозинство от 65% осъжда действията на протестиращите тогава. Също мнозинство, но от 53%, осъжда и действията на полицията. Полицията събира 6% повече симпатии за поведението си през въпросната нощ (32%) спрямо протестиращите (26%). 

Вероятната причина за това е убедеността на мнозинството избиратели, че виновни за остротата на сблъсъка тогава са провокатори. Огромно мнозинство от 79% са съгласни такива провокатори да бъдат предадени на прокуратурата и да им се повдигнат обвинения.
 

Фигурата на вътрешния министър Цветлин Йовчев все още не е достатъчно позната (25%) или не предизвиква определено отношение (23%). Сред избирателите с мнение за дейността му малък превес събират позитивните спрямо негативните оценки (28% на 24%).

Редовно участие в протестите декларират 3% от избирателите, които са почти изцяло жители на София. Участие понякога обявяват 10%, а 87% изобщо не участват. Сред активно участващите доминират избирателите с дясно политическо самоопределение, като за тях водеща медия е интернет.

Протестите през февруари за цената на тока и оставка на правителството на Бойко Борисов срещат одобрението и симпатиите на широкото мнозинство от избирателите - 77%.
 

Настоящите протести срещу правителството на Орешарски се ползват с поляризирана обща оценка, като подкрепящите ги са 47%, а на обратното мнение са 41%. Контрапротестите в защита на настоящото управление набират 31% симпатии. Моментната снимка на масовото съзнание, отразена от настоящия експресен сондаж, показва, че отсъстват бързи и лесни решения, които да бъдат подкрепени от отчетливо мнозинство. Липсват и ясно очертани алтернативи на политическото статукво. Същевременно протестният потенциал, макар и като участие в национален мащаб да не е значим, като нагласи и настроения за промяна е доминиращ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5260 |30.07.2013 Орешарски благодари за 327 000 подписа в подкрепа на правителството . 31| 6274 |30.07.2013 Антоанета Цонева отказа среща с Орешарски . 60| 5626 |30.07.2013 Шамара се срещна с Орешарски . 35| 5055 |30.07.2013 Тържествено връчват на Орешарски подписи в негова подкрепа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads