Реклама / Ads
8| 4349 |02.10.2017 НОВИНИ

Галъп: Русия не е заплаха за страната ни според 85% от българите

.
Русия не е заплаха за България. Това сочат данни от Експертен телефонен сондаж на социологическата агенция ”Галъп интернешънъл”.
 

В анкетата на "Галъп" са участвали 1 000 българи на възраст над 18 години. 85% от тях посочват, че Русия не е заплаха за сигурността на страната ни. "Галъп" допълва, че на този въпрос хората отговарят почти автоматично. Това се дължало на специфичните исторически отношения между двете страни в миналото.

 

Според изводите от анкетата изучаването на българския език от нашите малцинства в други държави е важна тема. 83% от хората са посочили, че българите трябва да учат български език, независимо къде се намират.

 

От "Галъп" подчертават, че въпросът е бил зададен по повод законовите текстове, които ограничават изучаването на български в Украйна. Резултатите са категорични - властта трябва да обръща по-сериозно внимание на подобни проблеми.

 

Данните сочат и че България все още не е готова да се присъедини към Шенгенското пространство. 62% от пълнолетните българи са посочили, че към момента страната ни не е готова за членство в Шенген. 31% са заявили, че подкрепят присъединяването ни към Шенгенското пространство, а 7% са заявили, че нямат обективна преценка по въпроса. "Галъп" обяснява този резултат на инерцията на скептицизма у нас.

 

46% от българите, навършили 18-годишна възраст, твърдят, че референдумите за отделяне на територии и обособяването на нови държави са по-скоро обезпокояващи. Такъв е и процентът от анкетираните българи, които са подкрепили провеждането на референдуми за отделянето на нови държави, като тези в Шотландия и Каталуния, например. Данните сочат още, че 50% от анкетираните са на мнение, че резултатите от президентските избори в Германия са обнадеждаващи.

 

Оказва се, че почти една трета от пълнолетните българи твърди, че изпитва притеснения от отвличане - лично, или по отношение на близки и роднини. Това прави близо около милион и осемстотин хиляди души, които се притесняват от отвличане у нас. "Галъп" коментират, че въпросът е бил провокативен. Въпреки това той сигнализирал за обществената тревожност по отношение на реда и личната неприкосновеност. Притесненията нараствали с възрастта на анкетираните.

 

61% от анкетираните смятат, че туристическият сезон у нас е бил успешен. Според 24 на сто сезонът не е бил добър, а 15% не могат да отговорят на въпроса.

 

42% от пълнолетните българи посочват, че министъра на туризма Николина Ангелкова върши добра работа, а 32% са на мнението, че работата на Ангелкова не е успешна. 26% от запитаните са се затруднили да отговорят на въпроса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4996 |29.09.2017 Светлозар Лазаров сипе дитирамби за Русия и "затрива" изтребителите . 4| 5092 |29.09.2017 Захариева: Действия на Русия ни заплашват, а не държавата . 17| 14574 |27.09.2017 Balkan Insight гръмна: България е член на НАТО, но Русия й е партньор в отбраната . 2| 4820 |26.09.2017 Падна поредната генералска глава в Москва- този път командващия въздушните сили на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads