Реклама / Ads
5| 3700 |24.09.2021 НОВИНИ

Гарнизов: Дуото Петков-Василев бе благословено с трибуна и видимост от Радев

.
Васил Гарнизов
Бившите министри Кирил Петков и Асен Василев получиха благословията на президента Румен Радев. Той им даде трибуна и видимост като ги назначи в служебното правителство. Получиха подкрепа от държавния глава и от премиера Стефан Янев за много непопулярни действия, за които се иска солиден политически гръб.
 

Това заяви пред Българското национално радио  доц. Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет.

 

По думите му около възникването на новата политическа формация има много неизвестни. “Продължаваме промяната” на бившите министри от служебния кабинет предизвиква много въпроси, а на тях се отговаря с различни намеци. 

 

"Единият от намеците е, че "Продължаваме промяната" е създадена с благословията и донякъде с организационната подкрепа на президента. Целта е да прибере меки периферии, които трудно биха припознали Радев за преизбиране - една лява периферия, която се разбягва, и една дясна периферия, по-скоро центристки хора, които нямат много трайна политическа привързаност и не показват, че политическата лоялност им е основна ценност. Самата конструкция на партията подсказва, че тя е създадена като нещо, което трябва да прибавя гарнитура към избирателите на президента Радев. Никой няма в прав текст да каже, че президентът им е поръчал да направят партия, нито Радев ще каже, че е пратил тези момчета да му събират рехав електорат. Това в политиката не се казва, но се подсказва", коментира Гарнизов.

 

Според антрополога най-голямо преливане на гласове към партията на Петков и Василев по всяка вероятност ще има от формацията на Слави Трифонов “Има такъв народ”.

 

Според него има основание тезата, че в следващия парламент президентът ще има една група, която е по-пряко свързана с него, което от своя страна да доведе и до последици. Ако “Продължаваме промяната” влезе в парламента, но не успее да стане първа или втора политическа сила, няма никакво съмнение на кого ще бъде връчен третия мандат. По закон той може да бъде даден на която и да е от парламентарно представените партии. 

Той изтъкна, че финансовият министър Асен Василев не е пипнал най-голямата язва - енергетиката, а това задължава "Демократична България" да издигне свой кандидат за президент:


"Президентският дебат, ще създаде голямата рамка, която може да потопи някои от играчите на парламентарните избори, но може и да ги направи да изпъкнат. Тази ситуация е и шанс, и заплаха за "Демократична България". Шанс, защото никоя от другите протестни партии няма да издигне свой кандидат за президент". 


По думите му трябва да има един политически дебат, в който някой остро да постави неудобните въпроси към Румен Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5419 |20.09.2021 ”Politico” видя спад в доверието към протестните партии. От кого ще ”глътне” проектът на дуото от ”Харвард”? . 2| 3648 |20.09.2021 Яна Балникова от формацията ”Петков-Василев”: Скачаме в този проект, за да променим нещата . 5| 3571 |17.09.2021 Любомир Аламанов: Силно се надявам, че Петков-Василев няма да е следващият лидерски проект . 3| 3311 |14.09.2021 Димитър Ганев: Ще има ревност от левите избиратели, ако Радев подкрепи проект ”Петков-Василев”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads