Реклама / Ads
0| 2865 |08.12.2022 НОВИНИ

Газът в Европа поскъпва заради по-студеното време в Северна Европа

.
Източник: Снимката е илюстративна
Газът в Европа продължава да поскъпва за трета поредна сесия на търговия, надвишавайки ценовото ни от 150 евро за мегаватчас, тъй като вълната от необичайно студено време в северната част на континента повишава потреблението на горива и тества европейската устойчивост по отношение на историческата енергийна криза, съобщава БНР.
 

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през януари 2023 г. скочиха за кратко в началото на търговията в четвъртък с 6,5% до 159 евро/MWh, преди да последва известна стабилизация през обедната европейска търговия около ниво от 153 евро, което представлява повишение с над 2% в рамките на деня.

 

От Лондон до Латвия се очаква температурите да паднат под точката на замръзване през следващите дни, показват прогнозите. Това е първото истинско изпитание през зимния сезон за поставената под напрежение енергийна и газова мрежа в Европа, придружено от спад на вятърната енергия и ядрено производство в Швеция и Франция заради прекъсвания.

 

"Всичко се дължи на студената вълна, която повишава търсенето на отопление, както и наличието на ясното синьо небе, сочещо към по-слаба вятърна активност и по-голяма зависимост от газ“, посочи пред Блумбърг ръководителят на стратегиите за стоковите пазар в Saxo Bank - Оле Хансен.

 

Междувременно газохранилищата в ЕС са запълнени на 90,57% към 6-и декември, което е понижение с 0,38% спрямо ден по-рано, според последни данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) и след като към средата на ноември бяха запълнени на почти 96%.

В най-големия потребител на газ - Германия, хранилищата все още са пълни на 95.97%, но след като в средата на ноември бях запълнени на близо 100%.

 

Българското хранилище в Чирен пък е пълно на 88,7% към 5-и декември, но спрямо 89,3% ден по-рано и максимална запълняемост от 93,71% през почти целия ноември.

Рязкото застудяване в Северна Европа съвпадна и с допълнителни прекъсвания на газовите съоръжения в Норвегия.

 

Въпреки че газохранилищата остават по-пълни от нормалното за този период на годината и големият внос на втечнен природен газ компенсира спада на руските газови потоци, перспективите остават предизвикателни, като много анализатори предполагат, че търсенето ще трябва да намалее още повече и ще е необходим повече внос на втечнен природен газ, за да се премине през зимните месеци.

 

Търговците също така следят отблизо колко дълго ще продължи застудяването в Европа и до каква степен то може да се разпространи и в Азия. С по-ниски потоци по тръбопроводи, идващи от Русия, Европа зависи силно от доставките на втечнен природен газ, които регионът успешно привлече на фона на слабото търсене от големите азиатски купувачи.

 

Но това вече започва да се променя, тъй като Китай продължава да разхлабва строгите Covid мерки, които досега ограничаваха търсенето на енергия от водещия в света вносител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3122 |07.12.2022 Нов пакет от санкции готви Европа за Русия . 10| 5098 |01.12.2022 Иво Инджев: В Европа няма такива, които “трима папа да са ги галИли” по главата и пак да се държат като горили . 0| 2821 |30.11.2022 Расте броят на болните от СПИН в Европа, предупреждава СЗО . 1| 2753 |29.11.2022 Газът в Европа поскъпва със 7% към 132 евро за мегаватчас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads