Реклама / Ads
10| 5135 |01.12.2022 НОВИНИ

Иво Инджев: В Европа няма такива, които “трима папа да са ги галИли” по главата и пак да се държат като горили

.
Иво Инджев
Връщането назад, което ни демонстрират реставраторите на миналото от ретрокоалицията ДПС, ГЕРБ и БСП по повод реабилитацията на манипулацията като основна ценност на гласуването с хартиена бюлетина, няма прецедент като законодателен акт в най-новата ни история.
 

 Ако греша, моля да бъда поправен, но ще повторя : не се сещам законодателите да са наложили връщане от вече взето важно решение в полза на по-старо и очевидно ретоградно решение, което е отстъпление от техническия прогрес, наложен вече като стандарт.


Да, да, да – знам основната приказка в играта на криеница зад обобщението, че никъде в Европа никой не гласувал с машини. Равняващите се по стандартите най-неспособните да се справят с машинния вот у нас ( неграмотните и най-възрастните) в същото време се равняват по Европа, когато им изнася. Да попитам тогава:
Къде в Европа се пазаруват на едро цели махали, три синджира роби на труда в дадено предприятие или капсулирани по етнически признак анклави да гласуват както им нареди техният местен феодал?


Къде другаде в Европа виреят такива компактни маси гласопродаватели пред широко затворените очи на властите?
Има ли у нас човек, който да може да чете (и в интернет), да пише (каквото и където и да било), да гледа телевизия и да слуша радио, който да не е запознат с практиката на изборните фалшификации с помощта на хартиената бюлетина?


Големи “европейци” изведнъж се изкараха пазителите на България от машините за гласуване. Само че в Европа също нямат онбашии, който да се хвалят безнаказано, че “раздават порциите” в държавата. Няма и такива, които “трима папа да са ги галИли” по главата и пак да се държат като горили (в прекия и преносния смисъл). А главите на онези у нас, в които още гърмят залповете на “Аврора”, нямат нищо общо с начина на мислене в днешна Европа, дори и в нейната социалистическа част, която е антипод на БСП по теми, като отношението към рашизма, национализма и хомосексуализма ( на който са подвластни около 10 на сто от световното население).


Апропо, последното повдига въпроса колко са като процент от гласуващите у нас онези, които били притеснени от машинното гласуване, че тяхното малцинствено притеснение да предизвика такъв яростен нагон за връщане назад към хартиената бюлетина в ретрокоалицията БСП, ДПС и ГЕРБ? И колко от притеснените ползват далеч по-сложни машинки, като банкомати, дистанционни управления за телевизора, да не говорим за мобилни телефони (че и компютри за разговор по скайпа с близки и с внучета в чужбина)?


Лицемерието да се съизмерваме с най-слабите в обществото като основание да се връщаме назад нямаше да е толкова прозрачно, а щеше да изглежда като достойно за уважение усилие, ако не беше фактът, че нашата държава е толкова далеч от Социална Европа, колкото и от Електорална Европа.

 

Журналистът Иво Инджев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3459 |01.12.2022 Столтенберг: Русия няма да спечели войната, има спешна необходимост да помогнем на Украйна . 3| 3467 |01.12.2022 Петков: Няма да предложим кабинет, ако върнат хартиената бюлетина . 0| 3510 |01.12.2022 Хората с увреждания няма да губят помощи заради бавен ТЕЛК . 8| 18386 |30.11.2022 Иван Бакалов: Нищо няма да се оправи в България, докато прокуратурата не свали чадъра над Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads