Реклама / Ads
11| 7188 |13.06.2021 НОВИНИ

Ген. Николай Русев: 12 часа и 50 минути! Нальотът не беше достатъчен нито на майор Терзиев, нито на колегите му

.
Ген. Николай Русев Източник: стопкадър, bTV
Нальотът не беше достатъчен! От началото на годината майор Терзиев има 12 часа и 50 минути нальот. Така е и с всички колеги в базата. Това заяви пред bTV командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев.
 

Припомняме, че на 9 юни над Черно море падна изтребител МиГ-29 пилотиран от майор Валентин Терзиев. В издирването му се включиха всички сили, с които армията ни разполага, както обясни служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Издирването на пилота и самолета продължават, но майор Валентин Терзиев бе обявен официално за загинал.

 

„Полетът вървеше нормално, гласът на Вальо беше уверен, сигурен. Докладва че излиза от атака. Гласът му беше сигурен и уверен. Ситуацията се е развила след това и е била много скоротечна”, разказа ген. Русев.

 

„Останахме до сутринта, чакахме го с надеждата, че има отказ на радиовръзката. Когато горивото свърши, се надявахме, че се е катапултирал. След това отидох в дома му. Когато видях семейството му, разбрах откъде идва тази добрина у Вальо. Не видях укор, не видях обвинения у тях. Не ме попитаха защо. Трябваше да го опазя и да го върна, а те ми казаха: „Благодаря”. Съпругата му се изправи и ми каза: „Аз зная, с него сме си говорили за риска и аз зная. Ще се оправим”, каза още той.

 

„Аз съм командир на база. Отговорността да опазя хората и да ги връщам при семействата им е моя. Не мога да не изпитвам чувство на вина, че не съм го опазил”, добави бригаден генерал Николай Русев.

 

„Докато има самолети, които се пилотират от хора, това ще се случва. Сигурен съм, че като екип ще преодолеем това изпитание и ще продължим напред. Просто трябва време”, посочи той.

 

„Не е коректно пред паметта на загиналия майор и пред близките му, да коментирам хипотези. Има комисии, които в рамките на месец ще излязат с най-вероятната хипотеза. Имаше хипотези, че самолетът се е взривил във въздуха, че ракета се е взривила. Това не са компетентни хипотези на хора, които отдавна са напуснали авиацията. В авиацията няма хипотези. Там не говорим много, там действаме“, отчете генералът, който разкритикува някои от бившите министри на отбраната, които се изказват по темата за българската бойна авиация. Той обеща специално да ги ограмоти и покани един от тях, който два пъти е летял увеселително на изтребителя да си плати.

 

„Много е жалко, когато бивши министри на отбраната излизат и казват как са се чувствали пилотите. Ние не сме упълномощили никого. Когато през 2017 г. спряхме да летим, той каза, че сме превратаджии”, подчерта ген. Русев.

 

Той категорично опроверга твърденията, че изтребителите МиГ-29 имат някакви проблеми, давайки пример с Полша, която е прочута със своите антируски настроения, че там също се лети на този вид изтребители и частите за тях се доставят от Русия.

 

В коментар на твърдението, че „самолетите МиГ-29 били счупени“, командирът обясни, че дори и при най-малката неизправност или липса, изтребителите не излитат.

 

„Самолетът трябва да е в пълна изправност, за да излети. Всички части, които пристигат от Русия, са абсолютно нови. Самолетите ни се поддържат в перфектно състояние, разполагат с всички системи, за да спасят пилота. Спрете със спекулациите“, каза ген. Русев.

 

„Всеки опит да се спекулира с бойната ни авиация ще срещнат категоричен законообразен партньор. Ние ще летим, ще носим бойното дежурство, но компромиси няма да правим. Ще продължим да служим на Родината си!“, заяви гордо той.

 

За проблемите той обвини една малка група, които обикалят медиите и говорят некомпетентно.

 

„Тяхната цел е да спрат от летене МиГ-29. От тук нататък и ние започваме да действаме законосъобразно“, добави генералът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 10710 |06.06.2021 Николай Радулов: Много е възможно Гешев да не изкара мандата си . 16| 6560 |04.06.2021 Николай Милчев: Законът Магнитски и Богът на машината . 6| 5295 |02.06.2021 Адв. Николай Хаджигенов: Гешев е такава гнус, която не заслужава дори яйце. Служебният кабинет да го изгони от „Бояна“ . 8| 6081 |01.06.2021 Николай Радулов: Абсолютно сигурно е, че са подслушвани политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads