Реклама / Ads
3| 4684 |05.02.2015 НОВИНИ

Генсекът на НАТО гарантира сигурност на България

.
Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на пресконференция, че няма конкретна непосредствена заплаха за държавите, където предстои откриване на нови контролни и командни центрове на пакта (България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония). Така той отговори на въпрос на руски медии дали посочените държави са изправени пред външна заплаха.
 
С повишаването на присъствието ни в източната част от пакта и с увеличаването на числеността на специалните ни сили отговаряме на поведението на Русия, която насилствено променя граници и завзема част от чужда държава - действия, които виждаме в Украйна и вече видяхме в Грузия и в Молдова, поясни Столтенберг.

Той добави, че решенията на Алианса са в отговор и на събитията на юг. Целта ни е да бъдем в състояние да защитим всеки от съюзниците от всяка заплаха, поясни той.

Столтенберг заяви, че НАТО осъжда стъпките, предприети от Русия в Грузия. Отново призоваваме Русия да оттегли признаването на грузинските области Южна Осетия и Абхазия като независими републики - това остава ясната ни позиция, посочи генералният секретар. Той отбеляза, че на днешното заседание на комисията НАТО-Грузия министрите на отбраната от Алианса са препотвърдили силната си подкрепа за запазването на териториалната цялост и суверенитета на Грузия в нейните международно признати граници.

НАТО призовава Русия да изтегли военното си присъствие от грузинска територия. Пактът изразява убеждението си, че Грузия напредва към членство в северноатлантическия съюз.

В отговор на въпрос Столтенберг уточни, че НАТО напълно подкрепя усилията на Германия и на Франция, които съобщиха по-рано днес за предстоящо утре посещение на канцлера Ангела Меркел и на президента Франсоа Оланд в Москва. Надяваме се тези усилия да доведат до ясен резултат, добави генералният секретар
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4467 |05.02.2015 НАТО обсъжда изграждането на командни центрове в България и още пет страни . 31| 4726 |04.02.2015 Паси: В щаба на НАТО у нас ще има компютри, а не пушки и самолети . 38| 9372 |02.02.2015 Руски експерт: Москва може да удари България заради НАТО . 13| 5081 |30.01.2015 Столтенберг потвърди за команден център на НАТО в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads