Реклама / Ads
0| 2750 |04.09.2022 НОВИНИ

Георги Георгиев: Ако КЕВР работеха в социологическа агенция, щяха да бъдат отдавна уволнени

.
Георги Георгиев, СОС
КЕВР прогнозира една цена на природния газ. Ако работеха в социологическа агенция или в статистиката, щяха да бъдат отдавна уволнени. При прогнозирана цена на природния газ 115 лева за мегават час, за септември тя е 353. Тоест, имаме 300% разлика между прогноза и реалност.
 

Това заяви в интервю за БНР председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев.

 

Той допълва: И това е така от 1 година насам – от 150 до 300% са сгрешени сметките в частта колко ще струва природният газ. Целият този дефицит остава за сметка на дружеството. Ние не искаме това да се прехвърля на хората. Този дефицит трябва да бъде покрит от свръхпечалбите от търговията с ток. Не е толкова сложна задачата, вече е правено.Той е категоричен, че свръпечалбите в енергетиката са ресурс, който може да бъде насочен към покриване на свръхзагубите, така че те да не са за сметка на хората.

 

"И дума не може да става за вдигане на данъците", настоя Георгиев.

Първата задача – осигуряването на природен газ за София, е почти изпълнена, съобщи Георгиев, който очаква до броени дни подписване на договор с "Булгаргаз".

Преди началото на новата учебна година Георгиев уточни, че ремонтните дейности приключват и училищата са готови за 15 септември.

 

"На входа и на изхода на "Топлофикация" регулаторната рамка я определя държавата. За задълженията алармирахме още миналата година. Ръстът на цените на природния газ остава за сметка на хората или на дружеството. Това не може да продължава по този начин", заяви Георги Георгиев.Само заради разликата курс купува – курс продава 480 милиона лева са натрупаните задължения "заради бездействието на държавата и липсата на каквито и било компенсации", подчерта той.


"Има компенсации 25 ст. за литър за горивата, има компенсация за електрическата енергия, а другият основен енергоносител беше изолиран", коментира Георги Георгиев.

"Увеличението от 40% от 1 юли, което предишният председател на КЕВР прокара, тепърва ще се усеща от хората и ще прави трудно поносима и в момента услугата", допълни той.

 

Ще има ли горещи сметки за парно насред студената зима? 6 милиарда евро е необходимата компенсацията, която енергийното дружество на Виена търси от държавата заради разликите в цените, даде пример Георгиев.  


"Проблемът е един и същ в цяла Европа, не е софийски феномен."

Общинските финанси са стабилни, благодарение на консевративната политика и на строгата фискална дисциплина. Проблеми с издръжката на общината няма, увери Георги Георгиев. По думите му проблемът е в градския транспорт заради цените на енергоносителите. 

 

"Помощ от държавата не получихме. Получихме щедрия съвет да се вдигне цената на билета."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2957 |03.09.2022 Икономистът Георги Ангелов: Повече пари отиват за компенсации, отколкото за пенсии . 0| 5826 |03.09.2022 Доц. Атанас Георгиев: Време ли е да се замислим за добив на шистов газ? . 0| 2655 |01.09.2022 Рекорден ценови шок: С над 353 лв./MWh скача цената на газа за септември, реши КЕВР . 0| 2912 |01.09.2022 КЕВР казва за по-високата цена на газа, очаква се да скочи с близо 17%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads