Реклама / Ads
0| 2951 |01.01.2023 НОВИНИ

Георги Господинов: Алеко Константинов е сред най-европейските ни автори

.
Георги Господинов
Писатели и граждани отбелязаха 160-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов при неговия паметник на столичния булевард „Витоша“. Той е автор на пътеписи, разкази и фейлетони. Превежда от руски и френски език. По време на събитието актьорът Руси Чанев прочете откъси от „Бай Ганьо“ пред събралите се хора. Присъстващите в публиката също имаха възможност да прочетат свои любими цитати от автора.

На годишнината присъстваха писателите Здравка Евтимова, Михаил Неделчев, Алек Попов, Калин Терзийски и др. Писателят Георги Господинов каза, че Алеко Константинов е сред най-европейските български писатели. По думите му честването на рождението на автора на „До Чикаго и назад“ е „най-доброто начало на една година, която се очертава трудна“.

 

Проф. Александър Кьосев е един от организаторите на честването. Той посочи, че има истински и фалшив патриотизъм. Според Кьосев Алеко е образецът, по който се учим и различаваме кое е истинското и кое - фалшивото. На въпрос кой патриотизъм преобладава в България – на Алеко или на Бай Ганьо, проф. Кьосев отговори, че преобладава този на Алеко. „Но той е мълчалив, работен, той е практическа грижа за страната, а другият е креслив и много видим, и по тази причина създава усещането, че е повече, но това не е вярно.“

 

Според него най-важният завет е, че Алеко Константинов не мрази своя Бай Ганьо, не го презира, а го критикува, понякога му се присмива, но въпреки това изпитва дълбока емоционална връзка с него. „Те са в една общност, те са българи и Алеко Константинов иска да се грижи за своя Бай Ганьо, друг е въпросът дали обратното е вярно“, допълни проф. Кьосев.

 

Алеко Константинов е роден на 1-ви януари 1863г. в гр. Свищов. Учи в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово. Завършва средно образование в град Николаев в Русия през 1881 г. и право в Новоросийския университет в Одеса през 1885 година. Работи в София като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат на свободна практика. Двукратно е уволняван по политически причини. Подготвя се за научна и преподавателска кариера в Софийския университет.

 

Посещава международните изложения в Париж (1889), Прага (1891), Чикаго (1893). Училищен настоятел, член на Върховния македонски комитет, на настоятелството на дружество „Славянска беседа“, на Българското народообразователно дружество, на Комисията за насърчаване на местната индустрия, на Дружеството за насърчаване на изкуствата, на Музикалното общество, на Театралния комитет. Член на Демократическата партия на П. Каравелов, в чийто печатни издания сътрудничи. Убит е на 11 май 1897 г. край с. Радилово. Писателската си дейност започва с поезия. В „До Чикаго и назад“ (1894) описва пътуването си до Америка и проследява цивилизационните разлики. Талантът му на хуморист и психолог проличава и в книгата „Бай Ганьо“. Алеко Константинов е автор на пътеписи, разкази и фейлетони. Превежда от руски и френски език. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2846 |01.01.2023 Кристалина Георгиева предрече трудна година за световната икономика . 2| 3056 |25.12.2022 Почина легендернаият треньор по лека атлетика Георги Димитров . 2| 2698 |20.12.2022 Кремен Георгиев: Ще има ръст от 40% на цената на газа през януари . 1| 2962 |19.12.2022 Свидетел: Дадох телефона ми на Георги да звънне на Симона. Тя донесе стълбата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads