Реклама / Ads
28| 6764 |07.07.2023 ИНТЕРВЮ

Георги Готев: Очевидно е, че Зеленски излезе победител. Радев вероятно съжалява, че е разрешил камерите

.
Георги Готев Източник: личен архив
Очевидно беше, че Зеленски излезе победител в този сблъсък. Очевидно е, че президентът Радев вероятно съжалява, че е разрешил на камерите да снимат първата част на тази среща, тъй като по един много категоричен начин Зеленски даде да се разбере, че той е от погрешната страна на историята. Надявам се, че Радев се учи от грешките си и ще промени позицията си.
 

Това каза за ФрогНюз Георги Готев, главен редактор на авторитетното европейско издание „ЮроАктив“.

 

Ето го и цялото интервю:

Г-н Готев, какви са впечатленията Ви от срещата между президента Румен Радев и украинския му колега Володимир Зеленски? Позицията на Радев извън България компрометирана ли е според Вас?


Аз работя в Брюксел, в "ЮроАктив" от 15 години, това е медия, за разлика от други в ЕС, която обръща внимание на страните членки. Ние не следим само европейските институции, следим и това, което става във всички страни членки, включително в България.

 

Отразихме събитието, изненадващото посещение на Зеленски в България. Акцентът беше именно този сблъсък, на който станахме свидетели при срещата с президента Радев. Очевидно беше, че Зеленски излезе победител в този сблъсък.


Очевидно е, че президентът Радев вероятно съжалява, че е разрешил на камерите да снимат първата част на тази среща, тъй като по един много категоричен начин Зеленски даде да се разбере, че той е от погрешната страна на историята. 


Основното разбира се е, че той му каза: “Добре г-н президент, дръжте си оръжието като искате, но ако Русия ви нападне, това оръжие за нищо няма да ви помогне”. Надявам се, че Радев се учи от грешките си и ще промени позицията си.   

Аргументите му за оръжията слаби ли бяха? Много анализатори подобно на Вас смятат, че по време на срещата българският държавен глава е изглеждал слаб, в сравнение с президента Зеленски?


Аз не мога да разбера защо Радев реши, че той ще спечели, предавайки на живо този разговор. Той така или иначе нямаше да го спечели. 

Ще спадне ли още доверието спрямо Радев у нас или пък ще стане точно обратното? Знаем, че срещу него имаше и протести неотдавна?


Аз живея в Белгия, нека колегите, които са в България да правят такъв тип заключения. Мога да кажа от гледна точка на Брюксел, че е много хубаво, че на срещата на върха на НАТО, България няма да е представена от президента, както беше досега по традиция.

 

Мисля че, на всички е ясно, че България има ново правителство, което провежда курс напълно различен от този, който беше по време на служебните правителства на Радев. Има известно доверие към това правителство и илюстрацията е, че чуваме някакъв вид сигнали за възможни добри новини, що се отнася до членството в Шенген, разбира се ако правителството се закрепи и успее да прокара необходимите реформи, да приеме законодателство и да го изпълнява. Всички тези неща са повече от очевидни и прозвучаха при огласяването на докладите по върховенството на закона в началото на тази седмица

Споменахте новия кабинет, непосредствено след сформирането му се случи  това посещение на Зеленски. Какъв знак за България е това?


От една страна то е изненадващо, тъй като отношенията на България с Украйна не са особено активни. Ние дори нямаме посланик там.

 

От друга страна известно е, че България по незнайни пътища изнася много голямо количество оръжия за Украйна. Българите може и да не знаят, но украинците знаят. На тази плоскост, това трябва да се оценява, този интерес към България.

 

Също така очевидно, Украйна, на която липсва ток, желае бързо да построи атомна електроцентрала. България е единствената страна на планетата, която има това, от което Украйна се нуждае, този ръждясал реактор.

В тази връзка беше и следващия ми въпрос. Дали изобщо има шанс да се осъществи проектът АЕЦ "Белене" ?


Не, очевидно няма да се осъществи и хубавото е, че има кой да купи това оборудване, което българите платихме много скъпо. Това е невероятен шанс, да не говорим, че ЕК даде да се разбере, че това ще стане с европейски пари, така че нещата са почти уредени и това е една чудесна новина. България вероятно ще строи ядрени мощности, но не с такава технология.  

Нека накрая на нашия разговор да обобщим, какъв знак за България беше това изненадващо посещение на Зеленски?


В Брюксел живея, гледах белгийска, френска телевизия снощи, много кадри от София имаше и добро впечатление създаваха те, а това рядко се случва. Това посещение ни постави на картата и то по един добър начин, аз лично съм удовлетворен. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5282 |05.07.2023 Георги Гергинов: Васил Терзиев е успял човек, със знания, умения и желание да инвестира, да връща към обществото . 25| 11634 |12.06.2023 Адв. Емил Георгиев: Радев може да остави Гешев като развързан ротвайлер . 16| 9795 |31.05.2023 Адв. Георгиев: Гешев и Радев искат да няма правителство. Президентът ще управлява, а ВСС няма да се попълни . 28| 16508 |17.05.2023 Георги Георгиев, БОЕЦ за Фрог: Получих телефонно обаждане от Гешев с покана за среща за ”Барселонагейт”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads