Реклама / Ads
12| 6400 |28.07.2020 НОВИНИ

Георги Вулджев: Временни правителства обикновено са се справяли доста добре

.
Георги Ангелов, Георги Вулджев
Историята показва, че временни правителства обикновено са се справяли доста добре с продължаването на дейностите на предишното правителство. В някои случаи дори по-добре. Предсрочни избори няма да доведат до нарушване на плановете
 

.Това заяви пред bTV икономистът Георги Вулджев.

 

Опонира му обаче Георги Ангелов - изборите ще доведат до забавяне. След избори ще има шарен парламент, а те са неизбежни - дали сега или след 9 месеца, няма значение.

Вулджев определи значителна част от обявените вчера икономически и социални мерки като погрешни.

 

"Няма много смисъл. Даже някои от тях могат да навредят на икономическото възстановяване. Едната мярка са тези 50 лева, които ще бъдат дадени на пенсионерите в рамките на три месеца. Не разбирам как може да се пакетира като "кризисна мярка", при положение, че пенсиите са на фиксиран доход и тези хора не са пострадали от кризата. Не можем да говорим за антикризисна мярка. Тя е краткосрочна и няма да доведе до дългосрочен растеж. Това е раздаване на пари, не е реформа. А такава трябва да има, но тя трябва да мине не просто през едно наливане на пари. Изисква се сериозна мисъл там", посочи Вулджев.

 

Георги Ангелов обаче определеи тази мярка като бърз начин пари да достигнат до хората, които се нуждаят от тях.

 

"Въпросът обаче е да се балансира с по-бързо икономическо възстановяване, а там нещата малко куцат", категоричен бе Ангелов.

 

"Риск има и при обезщетенията за безработицата. Това е заместващ доход, който получаваш, ако не работиш. Завишава се цената на труда - има по-нисък стимул хората да си търсят работа. Няма как предприрятията адекватно да реагират на това и ще доведе до по-висока безработица. За мен това е най-рисковата мярка, която показва един много погрешен начин на мислене", отсече Вулджев.

 

Позицията му бе от части опровергана от Ангелов, който допълни, че сумата е малка - става дума за 7 лева на ден, които няма да накарат хората да стоят безработни.

"В тази тежка криза трябва да има такива мерки, но трябва да има и мерки за стимулиране на икономическия растеж и отварянето на икономиката. Въпросът е парите да отиват за отваряне на предприятия. Да има повече пари за инвестиции, нови работни места - ако някой открие работни места, на него да се помага", зааяви Ангелов.

 

Икономистите коментираха и решението за по-ниското ДДС за бира и вино.

 

"Мярката е насочена конкретно към заведенията. С предишната мярка се подпомогна една определена част от сектора - баровете и кафенетата бяха изолирани например. За да се изчисти това, трябваше да се даде пропорционална помощ. Това е адекватна мярка. Свалянето на данъците е правилна посока - винаги това трябва да са първите стъпки", заяви Георги Вулджев.

 

Засегната бе и темата с отпуснатите пари от Европа:

 

"Първите средства от ЕС ще дойдат есента на тази година, но трябва да сме готови с идеи, проекти и реформи. Холандия много настояваше за това - да има пари, но да има и реформи. Ще има изброени конкретни неща и всяка страна ще трябва да има план, да го защити, той да бъде одобрен и едва тогава парите ще дойдат. Предстои много работа", посочи Ангелов.

 

Вулджев коментира, че условията все още не са напълно ясни, но част от предложенията влизат в противоречие.

 

Влизането на България в чакалнята на еврозоната също бе една от коментираните теми. Това бе обявено като победа за страната ни, а премиерът заяви, че по този начин вече няма да могат да бъдат фалирани банки.

 

"Това не е вярно. Една от най-големите латвийски банки фалира, защото переше пари на руски олигарси. Този прехвален надзор на ЕЦБ също с проваля и то много често", обясни Вулджев.

 

"Ние вече имаме 5 страни, които са минали през чакалнята, след това са влезли. Това са едни от най-успешните страни. Точно този период направиха много реформи и достигнаха видимо стандартите на живот в Западна Европа. Това е нещото, към което да се стремим - да повторим успеха на балтийските страни и да използваме този период не на чакане, а да стимулираме развитието", категоричен беше Ангелов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6532 |28.07.2020 Административният съдия Теодора Георгиева е българският прокурор в Европейската прокуратура . 6| 6886 |28.07.2020 Георги Кадиев: Нелепи оправдания на новия икономически министър за ББР. 5 причини за оставка и съд . 21| 7855 |28.07.2020 Георги Георгиев: Идва времето на честните магистрати . 8| 7103 |27.07.2020 Георги Георгиев: Информирахме посолствата и ЕК, че с европейските фондове правят мафията ни още по-силна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads