Реклама / Ads
11| 8801 |11.07.2021 НОВИНИ

ГЕРБ и Борисов губят първи избори от 12 години

.
ПП ГЕРБ, която доминира през последните 12 години в българския политически живот, губи извънредните парламентарни избори за 46-о НС. В края на изборния ден паралелните преброявания на социологическите агенции показаха, че печили ИТН. При 70 процентна извадка ”Алфа рисърч” дава предимство за партията на Слави Трифонов. При 90% извадка ”Галъп” също промени прогнозите си и обяви, че води ”Има такъв народ”.
 

Изборите за 46-о НС ще се запомнят с рекордно ниската избирателна активност, която вероятно ще бъде около 40%. Плажовете бяха пълни, а избирателите нямаха право да гласуват на друго място, освен по постоянен адрес.

 

Силно впечатление направи липсата на активност в ромските махали - мнозина отдават това на акциите, които МВР направи през последните дни срещу търговците на гласове. Това дава основание да се твърди, че контролираният вот бе силно ограничен.

 

В чужбина избирателите бяха също по-малко, отколкото на изборите през април, въпреки че заради машинното гласуване и отварянето на много нови секции, гласуването бе безпробемно.

 

За първи път в историята избирателите гласуваха масово с машини, но това не ги затрудни. Въпреки стотиците сигнали за проблеми с машините, пуснати най-вече от екипа на ГЕРБ, само около 0.5% от устройствата дадоха сериозни дефекти. В секциите, в които машините не можеха да се използват, бързо бе преминато на гласуване с хартиени бюлетини. Много машини спираха, но проблемите своевременно бяха отстранявани от специалисти. Масовият дефект на машините се дължеше на нетърпеливи избиратели, които бързо дърпаха бележката с данните от гласуването, което водеше до блокиране на вградения принтер. Някои машини бяха доставени със сгрешен таймер, който не позволяваше изборният процес да започне навреме.

Без сериозни проблеми преминаха изборите в чужбина. Единствените секции, в които имаше опашки, бяха в северна Гърция. В Турция проблем създаде ЦИК, която едва днес реши, че попълването на декларации може да се извършва извън изборната секция.

 

Сигналите за нарушения бяха 65% повече, отколкото на изборите през април, но мнозинството от тях засягаха дребни проблеми, свързани с машинното гласуване.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 66565 |11.07.2021 Иван Гарелов: Свидетели сме на падението на Борисов. Трябва да има още едни избори . 78| 25816 |11.07.2021 100% преброяване на ”Алфа рисърч” - ИТН бие ГЕРБ, БСП и ДБ в ожесточена битка за третото място . 56| 15379 |11.07.2021 Борисов за изборите: Благодаря на Господ, че ме оставиха жив. Същите хвърляха хора на прасетата. Хаос! . 4| 11082 |09.07.2021 А. Райчев: ГЕРБ да се научат да са една обикновена партия, иначе ще изчезнат както голямото СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads