Реклама / Ads
5| 4744 |27.10.2010 НОВИНИ

ГЕРБ даде зелена светлина на ГМО фуражите

.
След като гласуваха на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за фуражите, ГЕРБ даде зелена светлина чрез „гратисен” период за ГМО фуражите.
 

Отпадна предложението на МС за създаването на Комисия по генетично модифицирани фуражи към министъра на земеделието и храните, която да има компетентност да подпомага министъра при разглеждане на подадените заявления и да дава становища за пускане на пазара на генетично модифицирани фуражи и генетично модифицирани организми за фуражи.

Предложението гласеше още, че комисията ще дава становища по получени заявления от Европейската комисия и Европейския орган по безопасност на храните за генетично модифицирани фуражи и ГМО като фураж, както и да дава становища по други въпроси от компетентност на министъра на земеделието и храните, възникнали при прилагането на този закон, относно безопасността на генетично модифицираните фуражи и ГМО като фураж.

Чакаме закона за създаване на българската агенция за безопасност на храните и там ще бъде уредена тази комисия. С тези думи шефката на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева оправда днешното гласуване.

До 3 месеца законът за агенцията за безопасност за храните ще влезе в НС, смята тя. На въпрос как през тези 3 месеца ще се контролират ГМО фуражите Десислава Танева отговори лаконично: "Така, както и по досегашния ред". По думите на Танева контролът върху фуражите бил уреден в Закона за ГМО.

На по-различно мнение обаче беше колегата на Танева, Лъчезар Тошев от Синята Коалиция. Според него е трябвало да бъде прието предложението на МС, защото настоящата нормативна уредба не касае фуражите, които са храна за животните.
В момента има орган към министъра на здравеопазването, който следи ГМО храните за хората, припомни той.

Тошев бе категоричен, че в момента няма орган, който да провери дали един човек е внесъл ГМО фураж и да го санкционира.
Компетентната комисия, която от скоро е създадена към МОСВ със закона за ГМО и която все още не разполага дори с най-необходимите консумативи, всъщност не се занимава, по думите на синия депутат, с проверката на готови ГМО продукти.
Тя контролира дали се спазва нормативната уредба за ГМО.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5477 |04.11.2009 Кокинов: Имаме зелена улица за разследване срещу Станишев . 3| 4973 |01.11.2009 Започва акция “Светлина” . 14| 10120 |11.03.2009 Пернишки сайт хвърля нова светлина върху зверското убийство . 4| 5079 |17.10.2007 Светлина в тунела на образованието?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads