Реклама / Ads
4| 3408 |28.10.2021 НОВИНИ

ГЕРБ крие доклад за лошото управление на Топлофикация София

.
Източник: БГНЕС
Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет се опитва да скрие доклад за състоянието на „Топлофикация София“. Това съобщи във Фейсбук общинският съветник от „Демократична България“ Иво Божков. Той твърди, че всички от групата на ГЕРБ са гласували с „против“ предложението докладът да бъде изпратен до всички членове на Столичния общински съвет.
 

„Току що на заседание на СОС, ГЕРБ/СДС скриха доклад за анализ на състоянието на Топлофикация София и предложения за възможните изходи за общинското дружество. Всички от групата им гласуваха ПРОТИВ нашето предложение този доклад да бъде раздаден на всички общински съветници.

 

Знаете ли защо? Защото решаването на проблема с лошото управление на Топлофикация и преструктурирането на задълженията, инвестициите и формата на управление минава през огромен поток от пари. А там където има потоци от пари, ГЕРБ гарантира отсъствието на прозрачност.

 

Да припомним, че Vladislav Panev успя да разкрие как ГЕРБ с десетилетия бяха скрили фирмите на Ковачки, застанали на входа и на изхода на Топлофикация и източваха милиони всяка година. Същите играчи днес се опитват еднолично да решат бъдещето на дружеството като крият до последно от софиянци, и нас техните представители в общинския съвет, един толкова важен доклад!“, пише Божков.

 

 

От своя страна Симеон Ставрев от групата на „Демократична България“ допълва, че аргументът на членовете от ГЕРБ бил, че докладът е „чисто технически“.

 

„На днешното заседание на СОС ГЕРБ/СДС гласуваха да СКРИЯТ от общинските съветници доклад за актуалното състояние на Топлофикация София ЕАД с аргумента, че той бил чисто технически. Това е пълна глупост, защото:

 

❗ Няма нищо техническо при 700 млн лв. дълг на Топлофикация към БЕХ и 121 млн лв. към Булгаргаз.

 

❗ На фона на това се инвестират 350 млн. лв. за инсинератор за изгаряне на боклук.

 

❗ Топлофикация София е пропуснала стотици милиони приходи от производство на ток, което не е реализирала.

 

❗ Самият общински съвет е възложил този анализ - абсурдно е да се крие от него информацията, която е поискал. Още повече, че този доклад трябва да е обществено достъпен за всички“, пише Ставрев.

 

 

Въпросният план е на стойност близо 1 млн. долара безвъзмездна помощ от  Агенцията за търговия и развитие на САЩ. Той предвижда възможностите за оздравяване, модернизация, и рекапитализация на „Топлофикация София“.

 

Казусът с дружеството влезе в СОС в началото на месеца. Тогава с 58 гласа „за“ беше приет доклада за възлагане на „Топлофикация София“ ЕАД да проведе преговори с цел компенсиране на увеличените разходи на дружеството вследствие на значителния ръст на цените на природния газ и въглеродните емисии през 2021 г. Тогава двама не гласуваха, а против беше само Борис Бонев.

 

По-рано днес стана ясно, че Българският енергиен холдинг е купил дълга на „Топлофикация София” към „Булгаргаз” от 121 млн. лева. Това означава, че доставките на газ за общинското дружество са гарантирани за ноември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3947 |26.10.2021 ГЕРБ-СДС отново първенци в раздаването на пари за кампания . 4| 3420 |24.10.2021 ДБ: Предложихме 10 млн. за информационна кампания. ГЕРБ: Добро утро! Радев се събуди след дълбок сън . 14| 10205 |20.10.2021 Доклад: Макар и в опозиция, ГЕРБ и Борисов държат контрола над медийния пазар и СЕМ . 4| 5723 |19.10.2021 Д-р Цветеслава Гълъбова: ГЕРБ няма да се върне, така че свалете наколенките и налакътниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads