Реклама / Ads
0| 3182 |06.05.2022 НОВИНИ

Гергьовден е!

.
Свети Георги
На 6 май отбелязваме Гергьовден - един от най-големите български празници. Името Георги е най-често срещаното мъжко име в България. Носят го близо 152 хиляди души. А имен ден имат над 220 хиляди българи. Православната църква отбелязва паметта на един от най-почитаните светии - великомъченик Георги Победоносец. Честваме и Деня на храбростта и Българската армия.
 

.Денят предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. 

 

Светията св. Георги е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей - затова се нарича и Свети Георги Победоносец. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Затова светията се свързва с храбростта на армията, която празнува на същия ден.


Името Георги означава земеделец - гео (земя) и ерго (работя). Един от най-характерните обичаи за Гергьовден е приготвянето на курбан от мъжко агне. На този празник се събира цялото семейство и на трапезата задължително присъства печеното агне и обредният гергьовски хляб. Добре е да има и агнешка дроб-сърма, млечни продукти, варено жито, зелен лук и пресен чесън, баница, винце. А млечни продукти назаем да не се дават.

 

 За трета поредна година на 6 май няма да има военен парадВ столицата честванията ще започнат с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини. 
Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп с молитвеното участие на Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще прочете молитва за успех на народа. Ще благослови знамената и представителните роти. 

 

Пред официалните лица ще преминат тържествен марш, представителните блокове на националната гвардейска част. Военните обаче ще имат и демонстрация на способности в страната – на полигон "Ново село" сухопътните войски ще покажат умения заедно с многонационалната бойна група на НАТО и американската рота "Страйкър". Специалните сили ще покажат умения на полигон "Црънча", показно военните ще направят и на летище "Граф Игнатиево" и на морската гара във Варна.


Националният военноисторически музей в София и филиалите му в Крумово и Варна ще са със вход свободен. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2963 |06.05.2021 Корнелия Нинова: Бъдете храбри в мечтите и делата си. Честит Гергьовден! . 5| 3394 |06.05.2021 Гергьовден е! . 5| 4700 |06.05.2020 Наши военни медици посрещат Гергьовден зад граница . 77| 9768 |03.05.2020 Кабинетът реши: Заведенията на открито отварят. Махат КПП-тата след Гергьовден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads