Реклама / Ads
21| 4808 |14.05.2021 НОВИНИ

Германският “Шпигел” замеси Борисов и Меркел в схема с предпазни маски

.
Скандално разследване в авторитетното германско издание “Шпигел” замеси германският канцлер Ангела Меркел и бившият вече български премиер Бойко Борисов в схема с предпазни маски, направена в началото на пандемията. За техните приятелски отношения се знае отдавна. Борисов е един от любимците на Меркел. Сега се оказва, че именно заради него нейното правителство е замесено в един голям корупционен скандал.
 

Германската армия поръчала от страната ни защитно облекло за стотици хиляди евро. Оказало се обаче некачествено. В разследването на “Шпигел” се посочва, че предложението е било направено от хасковската фирма “Венера Стайл”, която дотогава прави само облекло. В началото на пандемията обаче компанията, чиито собственици според справка на ФрогНюз в българския Търговски регистър са Наталия Глухова и Татяна Николаева, предлага да направи доставка за Германия на двуслойни маски - 85% памук и 15% еластан през пролетта на миналата година. 

 

Публикацията в “Шпигел” идва месеци, след като Меркел и християндемократите попаднаха в епицентъра на скандал заради доставка на некачествени маски. Той уличи в корупция съюзниците на германската канцлерка и постави нея и партията й в неизгодна позиция в навечерието на парламентарните избори.

 

"Защо тогава България изпраща маски на Германия", пита изданието, цитирани от “Дневник”. 

 

И второ - този бизнес се ползва с подкрепа на най-високо ниво като тази на канцлера Ангела Меркел, министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и други като председателя на службата за поръчки към въоръжените сили. Крамп-Каренбауер дори подготвя личния си асистент да се качи на самолет да вземе проби от София.

 

Бундесверът набързо прави покупки, макар стоките да са съмнителни, каквото е и качеството им. "В писма, получени от "Шпигел", няколко пъти се споменават политически причини." Изпращат се и защитни костюми, които се озовават в отдела на Бундесвера за защита от ядрени, биологически и химически оръжия.

 

Борисов е определен като “приятел на Запада”. Сделката идва от България, където обаче винаги е имало слухове, че той не е “чист” политик, пишат от “Шпигел”. ФрогНюз припомня, че германското издание неведнъж е публикувало критични материали по адрес на страната ни и в частност бившият вече премиер Борисов. 

 

"Не е известно дали сделката е политически фарс или афера", но е "сигурно", че Меркел и Борисов са обсъждали за пръв път темата на 27 март 2020 г. Канцеларията на Меркел потвърждава това. Денят преди това ръководителите на държавите от ЕС обсъждаха с видеовръзка възможностите да се осигури защитно облекло в блока и Борисов е предложил да участва.

 

Добре известни са връзките на Меркел със София и с Борисов, бивш пожарникар, бодигард, ръководител на охранителна фирма "не е точно примерният държавник", обвиняван от опозицията, че прикрива корупционна система, в която олигарсите са на власт”, пишат още от “Шпигел”.

 

"Когато обаче двамата говорят по телефона, Борисов е на власт над 10 години след малка пауза. Предвидим партньор на ЕС, а това означава нещо в Източна Европа. За Борисов Меркел бе "скъпа Ангела", а и със "скъпата Анегрет" (Крамп-Каренбауер) той бе на "ти"."

 

След този разговор е въвлечено и отбранителното министерство, изготвени са технически документи, които началникът на кабинета на военния министър обсъжда с шефа на службата за поръчки на армията, а помощникът на министъра излита за София на 31 март, за да вземе проби от костюми и маски от кабинета на тогавашния български премиер. 

 

Тук "Шпигел" обръща внимание на посоката на команди "отгоре" - "не български доставчици изпращат стоките си до Германия, за да бъдат проверени, а личният помощник на министъра трябва да вземе пробите заедно с екип, готов да излети за България. Още на следващия ден". Канцеларията и министерството дори не коментират колко струва полетът, нито защо въпросът е толкова "важен политически" - хора, запознати със случая, казват, че никога досега не се е случвало такова нещо.

Мейл от началника на кабинета към служителя на армията обаче предполага откъде идва значението: незабавното тестване на материала в службата за поръчки на Бундесвера в Кобленц трябва да стане "както са обсъждали”. 

 

Предвид натиска службата за поръчки нарежда доставката да стане "незабавно" в срок от 24 часа.

 

Създава се впечатлението и че е по-добре проверката да завърши с констатация, че с материалите всичко е наред ("само фарс ли е проверката за качество в Германия", пита "Шпигел"). Оказва се, че в момент, когато здравното министерство е наводнено от предложения за маски и в нарушение на процедурата, по която обикновено Бундесверът прави поръчки. Освен това продукцията от България няма никакви опознавателни знаци, нито удостоверения за качество.

 

Освен това пробите показват, че продуктите са некачествени; заключението е дори, че ползвателят на маските не е защитен. Същото е с костюмите, които могат да се перат само при температура от 30 до 40 градуса, а това е недостатъчно, за да се ликвидират вирусите, и следователно може да се използват само веднъж.

 

Въпреки това службата за поръчки се задейства, а процесът се обявява за "силно значим политически". Отправя се молба да се сключи възможно най-голям договор с българските компании за задоволяване на потребностите на армията. Става дума за три договора за шест дни - 200 хил. маски за 246 хил. евро. 11 хил. защитни костюма се поръчват от друг производител, въпреки съмненията за качеството. 

 

Последваща доставка на проби на костюми и визьори през април също е некачествена, без сертификати; издава се лиценз за ограничена употреба, на визьорите - за еднократна.

Комуникацията по тази тема впоследствие спира, а по-късно се появява проблем през май - Бундесверът е подписал споразумение с "Райнметал груп" за достатъчно костюми за следващите 12 месеца и всъщност няма нужда от поръчките от България. Дипломатичното решение е да се дадат два малки договора на България за 5000 костюма и 1500 визьора за 156 хил. евро, за да се помогне и на българското производство (въпреки че на практика в Бундесвера те не са необходими).

 

Защо българските договори са толкова важни в Берлин. Канцеларията мълчи. Разговорите с международните партньори са поверителни”, пишат от “Шпигел”. 

 

Списанието пита дали федералното правителство не е трябвало поне да провери за какви компании става дума, особено ако са от страна, която е последна в ЕС в индекса за корупция на "Прозрачност без граници".

 

Хипотеза е, че Борисов просто е искал да подпомогне икономиката си, но избраният начин е "по-скоро странен". "Или може би, както правителството му информира "Шпигел", е искал да помогне на германските си приятели, а това би било благородно?" Познавач на българската политика развива по-скоро теорията, свързана с връзките на ГЕРБ в местни структури и компании и системата, при която фирми получават договори, а в замяна връщат част от парите директно или индиректно.

 

Нещо повече, твърди "Шпигел", прави впечатление, че Борисов е искал да доставя и другаде - в Испания, Франция и Австрия - въпреки нуждата от маски и в България.

Борисов и компаниите в схемата отхвърлят всякакви обвинения. В Бундесвера обаче защитните костюми на практика стоят на склад, както и визьорите - някои от тези стоки са неприложими за медицински цели, други дори могат да са опасни за потребителите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4712 |05.01.2021 Замесиха името на д-р Мангъров в измама през сървър в САЩ . 43| 13957 |09.11.2020 Експерт от БАН: Германският натиск вече не е върху България, а върху Северна Македония . 4| 5191 |03.10.2020 Германският посланик: Обществените медии трябва да са гарант за свободата на словото . 40| 8154 |12.08.2020 Германският посланик: Политическото бъдеще на България зависи само от нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads